Скадовська районна державна адміністрація
Херсонська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Європейська Рада підтримує Україну: Основні висновки після обміну поглядами з Генеральним секретарем НАТО Столтенбергом щодо співпраці між ЄС та НАТО в частині євроатлантичної безпеки

Дата: 07.07.2023 13:34
Кількість переглядів: 429

Фото без описуЄвропейська Рада обмінялася поглядами з Генеральним секретарем НАТО Столтенбергом щодо співпраці між ЄС і НАТО та у частині євроатлантичної безпеки, зокрема після підписання третьої спільної декларації 10 січня 2023 року, повідомляється у прес-релізі на сайті Європейської Ради. Далі про ключові моменти зустрічі:

1. Як один із ключових органів Європейського союзу, висловила солідарність з Україною, та підтвердила свою підтримку суверенітету та територіальної цілісності України. Європейський Союз продовжуватиме надавати потужну фінансову, економічну, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку Україні та її народу стільки, скільки буде потрібно.

2. Відзначено прогрес щодо поставки та спільної закупівлі для України одного мільйона артилерійських боєприпасів і ракет. Підкреслюється важливість постійних зусиль з боку країн-членів, щоб допомогти задовольнити нагальні військові та оборонні потреби України, без шкоди для специфічного характеру політики безпеки та оборони певних країн-членів та з урахуванням інтересів безпеки та оборони всіх країн-членів.

3. Європейський Союз та країни-члени готові разом із партнерами зробити свій внесок у виконання майбутніх зобов’язань у сфері безпеки для України, що допоможе Україні захистити себе в довгостроковій перспективі, стримувати акти агресії та протистояти спробам дестабілізації. У зв’язку з цим вони швидко розглянуть умови такого внеску. Ці зобов’язання будуть прийняті з повною повагою до політики безпеки та оборони певних країн-членів та з урахуванням інтересів безпеки та оборони всіх країн-членів. Європейська Рада продовжить займатися цим питанням.

4. Європейська Рада рішуче засуджує навмисне руйнування дамби Каховської ГЕС, що має руйнівні гуманітарні, екологічні, сільськогосподарські та економічні наслідки та ставить під загрозу безпеку Запорізької атомної електростанції. Європейський Союз та його країни-члени готові надавати подальшу підтримку Україні, додатково до зусиль з надання екстреної допомоги через Механізм цивільного захисту Союзу. Європейський Союз повністю підтримує роботу Міжнародного агентства з атомної енергії щодо зміцнення ядерної безпеки в Україні.

5. Європейський Союз та його країни-члени посилять свої дипломатичні зусилля та продовжуватимуть співпрацювати з Україною та іншими країнами, щоб забезпечити якнайширшу міжнародну підтримку ключових принципів і цілей української Формули миру, в тому числі через майбутній Глобальний саміт миру. Будь-яка ініціатива щодо всеосяжного, справедливого та міцного миру в Україні має ґрунтуватися на повній повазі до її незалежності, суверенітету та територіальної цілісності в межах її міжнародно визнаних кордонів.

6. Європейська Рада наголошує на необхідності забезпечити, разом з партнерами, стабільну, передбачувану та стійку фінансову підтримку України на наступні роки. Європейська Рада повторює свій заклик до Європейського інвестиційного банку, у тісній співпраці з Комісією та міжнародними фінансовими організаціями, посилити підтримку для забезпечення найбільш нагальних інфраструктурних потреб України. Європейський Союз також залишається відданим підтримці відбудови, відновлення та реконструкції України у координації з міжнародними партнерами, зокрема у сферах психологічної та психосоціальної реабілітації та допомоги в розмінуванні. Крім того, Європейська Рада оцінила роботу, виконану щодо заморожених активів Росії, і запрошує Раду, Високого представника та Комісію продовжити роботу відповідно до законодавства ЄС і міжнародного права та в координації з партнерами.

7. Європейський Союз залишається твердо відданим притягненню Росії до повної відповідальності за її загарбницьку війну проти України. Європейська Рада вітає той факт, що Міжнародний центр з переслідування за злочин агресії проти України (ICPA) готовий розпочати свою операцію з підтримки. Європейська Рада підсумувала зусилля щодо створення трибуналу для переслідування злочину агресії проти України, включно з роботою, виконаною в Основній групі, і закликає продовжувати цю роботу. Трибунал має здобути найширшу міжрегіональну підтримку та легітимність. Європейська Рада вітає прийняття Люблянсько-Гаазької Конвенції про міжнародне співробітництво в розслідуванні та судовому переслідуванні злочинів геноциду, злочинів проти людяності, воєнних злочинів та інших міжнародних злочинів і закликає всі країни стати сторонами Конвенції якомога швидше. Європейська Рада також вітає створення Радою Європи Реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України, і закликає продовжувати роботу.

8. Європейська Рада рішуче засуджує незаконну депортацію та передачу Росією українських дітей та інших мирних жителів до Росії та Білорусі. Вона закликає Російську Федерацію та Білорусь негайно забезпечити їх безпечне повернення.

9. Європейська Рада обговорила зусилля щодо подальшого посилення тиску на Росію з метою послаблення її здатності вести загарбницьку війну, в тому числі через санкції, їх повну та ефективну імплементацію та запобігання ухиленню від них. У зв’язку з цим, вона вітає ухвалення 11-го пакету санкцій. Європейська Рада закликає співзаконодавців швидко завершити роботу над запропонованою Директивою про гармонізацію кримінальних злочинів та покарань за порушення обмежувальних заходів Союзу.

10. Європейська Рада засуджує військову підтримку, яку продовжують надавати Іран та Білорусь, Росії у її загарбницькій війні. Білорусь має припинити дозволяти російським збройним силам використовувати її територію, в тому числі для розміщення тактичної ядерної зброї. Іран повинен припинити постачання безпілотників Росії.

11. Європейська Рада визнає відданість та значні зусилля України у виконанні необхідних умов для вступу до ЄС. Вона заохочує Україну продовжувати шлях реформ. Європейський Союз продовжуватиме тісно співпрацювати з Україною та підтримувати її зусилля до повного виконання всіх умов.

12. Європейський Союз продовжуватиме підтримувати Республіку Молдова у подоланні викликів, з якими вона стикається внаслідок російської агресії проти України, а також у зусиллях щодо проведення реформ на її європейському шляху. Європейська Рада визнає відданість та значні зусилля Республіки Молдова для виконання необхідних умов у процесі її вступу до ЄС. Вона вітає нещодавно представлений пакет підтримки та запуск цивільної Місії партнерства ЄС. Вона високо оцінює Республіку Молдова за успішну організацію другого саміту Європейського політичного співтовариства 1 червня 2023 року.

13. Європейська Рада бере до уваги кроки, які нещодавно здійснила влада Грузії. Європейський Союз продовжить тісно співпрацювати з Грузією, щоб підтримати її у виконанні необхідних умов для просування на її європейському шляху.

14. Європейський Союз підтверджує свою відданість продовжувати підтримку переміщених осіб як в Україні, так і в Європейському Союзі, в тому числі шляхом належної та гнучкої фінансової допомоги країнам-членам, які найбільше витрачають на медичне обслуговування, освіту та 

15. Європейська Рада нагадує про необхідність зміцнити технологічну та промислову базу європейського оборонного сектору та зробити його більш інноваційним, конкурентоспроможним і стійким, зокрема в новому стратегічному середовищі, яке вимагає оборонної готовності та значного збільшення довгострокового стратегічного європейського потенціалу, щоб брати на себе більше відповідальності за власний захист.

У зв’язку з цим, Європейська Рада:

а) закликає продовжити роботу над усіма напрямками для постачання та спільної закупівлі боєприпасів і ракет, зокрема над Актом про підтримку виробництва боєприпасів (ASAP) з метою його швидкого прийняття;

б) вітає досягнуту угоду щодо Інструменту посилення оборонної промисловості шляхом спільних закупівель (EDIRPA);

в) закликає Комісію представити подання щодо Європейської оборонної інвестиційної програми (EDIP) для зміцнення потенціалу та стійкості європейської оборонної технологічної та промислової бази, включно з середніми та малими підприємства (SMEs).

16. Європейська Рада вітає рішення про подальше збільшення фінансової стелі Європейського фонду миру на 3,5 мільярда євро, щоб зберегти глобальне географічне охоплення Фонду, продовжувати надавати військову підтримку Україні та підтримувати здатність Союзу запобігати та швидко реагувати на кризи і конфлікти та нарощувати потенціал за допомогою своїх навчальних місій.

17. Європейська Рада вітає прогрес у впровадженні Стратегічного компасу, зокрема щодо кібербезпеки та оборони, гібридних загроз, військової мобільності, космічної та морської безпеки. Вона також вітає роботу, проведену для посилення цивільної СПБО, зокрема нещодавнє схвалення нового Договору про цивільну СПБО. 

18. Європейська Рада вітає роботу над Політикою ЄС щодо кібероборони та над переглядом інструментарію кібердипломатії ЄС для зміцнення спроможності запобігати кібератакам, стримувати і реагувати на них.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора