Скадовська районна державна адміністрація
Херсонська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Як убезпечити себе і оточуючих від вибухонебезпечних знахідок?

Дата: 27.09.2022 19:34
Кількість переглядів: 1827

Фото без описуОстаннім часом, у зв‘язку зі збройною агресією російської федерації та бойовими діями, які ведуться на території України, почастішали випадки виявлення вибухонебезпечних предметів. Особливо це стосується районів проведення воєнних (бойових) дій та тимчасово-окупованих територій.

Під вибухонебезпечними предметами слід розуміти будь-які пристрої, засоби, підозрілі предмети, що здатні за певних умов вибухати. Це можуть бути: 

- вибухові речовини;

- боєприпаси (бойові частки ракет, авіаційні бомби, снаряди, міни, протитанкові і протипіхотні міни, ручні гранати, набої до вогнепальної зброї, тощо.);

- піротехнічні засоби (вибухові пакети, петарди, тощо);

- ракети (сигнальні, освітлювальні);

- гранати;

- димові шашки;

- саморобні вибухові пристрої.

Саморобні вибухові пристрої можуть бути у вигляді мін-пасток або мін-сюрпризів. Останні імітують предмети домашнього побуту, дитячі іграшки або речі, що привертають увагу. Зазвичай, при знаходженні подібних підозрілих предметів, серійних мін, снарядів, гранат, дорослі негайно викликають фахівців, які огороджують район і знешкоджують небезпечні знахідки. Інша справа - діти, які володіють природньо більшою зацікавленістю до подібних речей. «Яскрава обгортка» вибухонебезпечних предметів може привернути увагу дитини, яка захоче взяти її до рук, погратись, спробувати на міцність або принести додому, у двір, тощо.

Тому так важливо батькам пояснити дітям наслідки таких дій та навчити правилам поведінки у таких ситуаціях.

ПАМ‘ЯТАЙТЕ!

У разі виявлення вибухонебезпечного предмету ЗАБОРОНЕНО за жодних обставин:

- намагатися заглянути до середини підозрілого пакета, коробки чи будь-якого іншого предмета, розкривати виявлений предмет;

- наближатися до предмета;

- пересувати його або брати до рук;

- намагатися розібрати, розряджати, кидати, вдаряти по ньому;

- заносити у приміщення;

- зберігати;

- кидати у вогонь;

- намагатися присипати предмет землею, піском чи ін.

- користуватися поруч з ним радіоелектронними пристроями (мобільними телефонами, пультом, сигналізацією від автомобіля, тощо).

ОБЕРЕЖНО! 

Практично всі вибухові речовини чутливі до механічних дій і нагрівання. Знешкодити вибуховий пристрій або локалізувати вибух можуть лише підготовлені спеціалісти після виведення людей із небезпечної зони.

Якщо на «знахідку» натрапила дитина - вона обов‘язково повинна повідомити про це батькам або дорослим. 

Якщо знайдений предмет видається підозрілим, потрібно негайно повідомити про нього працівників ДСНС , правоохоронних органів чи інших фахівців, які займаються знешкодженням вибухонебезпечних предметів. Повідомити про вибухонебезпечний чи підозрілий предмет можна через спеціальний додаток «Розмінування України» у вашому телефоні, на офіційному сайті Державної служби з надзвичайних ситуацій України або через чат-бот єВорог. 

У випадку відсутності фахівців-піротехніків у населеному пункті, у жодному разі не наближайтесь до підозрілих предметів, не пересувайте і не беріть до рук. Обов’язково попередьте оточуючих про небезпеку. Якщо є можливість, встановіть попереджувальні знаки біля місця, де знайшли вибухонебезпечний предмет, для того щоб сповістити про нього інших.

У разі загрози виникнення вибуху негайно лягти на землю у найближче заглиблене місце (канави, ями тощо) ногами до епіцентру вибуху, обличчям вниз та прикрити голову якимись речами або руками, при цьому долонями щільно закриваючи вуха та відкривши рот для урівноваження тиску.

Будьте уважні! 

Не наражайте на небезпеку себе та людей, які вас оточують!

Після звільнення територій від окупантів усі вибухонебезпечні предмети будуть обов‘язково знешкодженні фахівцями-піротехніками!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора