Скадовська районна державна адміністрація
Херсонська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Кримінальна відповідальність за колабораціонізм

Дата: 18.03.2022 20:03
Кількість переглядів: 690

Фото без опису   14 березня Президент України Володимир Зеленський підписав закон про колабораціонізм, який 3 березня прийняла Верховна Рада України.

Він передбачає кримінальну відповідальність за співпрацю з окупантами.

Власне, мова йде про два закони, які стосуються колабораційної діяльності:

Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення кримінальної відповідальності за колабораційну діяльність» (№ 2108-IX від 3 березня 2022 року) та Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відповідальності осіб, які здійснювали колабораційну діяльність» (№ 2107-IX від 3 березня 2022 року).

Вказані законодавчі акти були прийняті з метою встановлення справедливого покарання для осіб, які співпрацюють з державою-агресором. Ними Парламент вніс зміни до Кримінального та Виборчого кодексів, законів «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про державну таємницю», «Про політичні партії в Україні», «Про свободу совісті та релігійні організації», «Про благодійну діяльність та благодійні організації», «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» та «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону».

Так, відповідно до закону № 2108-IX Кримінальний кодекс України доповнено статтею 1111 (Колабораційна діяльність). Вона передбачає кримінальну відповідальність за співпрацю з державою-агресором, її окупаційною адміністрацією або її збройними чи воєнізованими формуваннями у наступних формах:

- публічне заперечення збройної агресії РФ та її маріонеткових утворень (збройних формувань та/або окупаційних адміністрацій) проти України;

- публічна підтримка дій РФ і її маріонеткових утворень щодо окупації української території і співпраця з ними, невизнання українського суверенітету над Кримським півостровом, Донецькою і Луганською областями;

- добровільна роботу в окупаційних адміністраціях РФ, особливо в «судових» і «правоохоронних» структурах;

- пропаганда збройної агресії РФ, легітимізація її дій в навчальних закладах будь-якої форми власності;

- матеріальна підтримка збройних формувань РФ, будь-яка форма співпраці з ними;

- організація або участь в публічних заходах, інформаційна діяльність, спрямована на підтримку російської окупації і підконтрольних їй маріонеткових утворень, «відбілювання» їхньої діяльності.

Таким чином, колабораціонізм можна визначити як сприяння окремими громадянами або юридичними особами державі-агресору у здійсненні агресивних дій, розгортанні збройного конфлікту проти України, включаючи підтримку збройних формувань та окупаційних адміністрацій держави-агресора та інші дії.

Покарання за вказані злочинні діяння — до 15 років ув'язнення, а також обмеження доступу до зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави чи місцевого самоврядування.

Закон № 2107-IX покликаний доповнити попередній в частині обмеження доступу до виконання окремих функцій, пов’язаних із проведенням виборів усіх рівнів, а також доступу до військової служби та допуску до державної таємниці для осіб, які співпрацювали з державою агресором, її окупаційною адміністрацією та/або її збройними чи воєнізованими формуваннями. Крім того, він дозволяє ліквідувати політичні партії, уповноважені особи яких були засуджені за колабораціонізм. Це також стосується юридичних осіб.

Колабораціонізм як явище підриває національну безпеку України та становить безпосередню загрозу державному суверенітету, територіальній цілісності, конституційного ладу та іншим національним інтересам України, а тому повинен і буде нести за собою відповідальність, встановлену законом.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора