Скадовська районна державна адміністрація
Херсонська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ДО УВАГИ АГРАРІЇВ!

Дата: 23.12.2021 16:23
Кількість переглядів: 687

Фото без опису  Скадовська районна державна адміністрація інформує , що  при проведенні  моніторингу посівів  озимої пшениці  необхідно звертати увагу на пошкодження рослин  таким шкідником, як зимовий зерновий   кліщ ( PenthaleusmajorDuges).

    На території України  останні 5-6 років  спостерігається  шкідлива діяльність цієї комахи. Але нажаль у багатьох агрономів  виникають складності  з діагностикою   ушкоджень цим шкідником . Часто  їх плутають  з проявом кореневих гнилей  і  невиправдано  проводять фунгіцидні обробки, що не вирішує  проблему.  Тому  фітосанітарні інспектори  рекомендують  сільгоспвиробникам перед проведенням  захисних обприскувань переконатися, що  посіви   не  пошкоджені  зимовим  зерновим кліщем.

ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ ПРО ШКІДНИКА

            Дорослі кліщі до 1 мм довжини, овальні, темно- зелені або майже чорні з червоними ногами, в задній  частині  з червоною плямою  навколо дорсального анального отвору.

            Розселення кліщів  відбувається  у  фазі  яйця з грунтом або з рослинними  рештками. Масовому розмноженню  та  шкодочинності  сприяє  прохолодна , затяжна  весна. Оптимальна температура  для харчування  від + 4 до +23 С . Кліщі активні  в похмуру погоду  та нічний час.  В сонячні дні ховаються  під грудочками  грунту. Основна  активність  і шкідливість  припадає  на осінньо- зимовий  період( листопад- грудень) і в  ранньо - весняний період ( березень). Економічний поріг шкодочинності  становить 5 екземплярів на 1 лист. Розвитку фітофагу сприяє  м’яка зима та затяжна весна.

ШКОДОЧИННІСТЬ ЗИМОВОГО ЗЕРНОВОГО КЛІЩА

При живленні  кліщі розривають  епідерміс  листя  і висмоктують  клітинний  сік, що містить  хлорофіл. Відтак  на листях утворюються  сіруваті  плями, рослини  набувають  характерного  сріблясто- сірого забарвлення, прикоренева  частина  темніє. Верхівки листя в’януть  і буріють. Пошкоджені рослини  відстають в рості і  тому  причиною  таких ушкоджень вважають   вимерзання.

МЕТОДИ БОРОТЬБИ

Вирішальне значення в боротьбі з зимовим зерновим кліщем  мають  агротехнічні  заходи: раціональні  сівозміни, обмеження площ колосових попередників озимої пшениці, своєчасне знищення падалиці  колосових  культур в усіх полях  сівозміни за допомогою  системи обробітку грунту, сівба озимих  в оптимальні строки.

            Осередки  підвищеної  чисельності  кліщів  на озимій пшениці  доцільно обробляти  інсекто- акарицидами , дозволеними до використання  згідно з «Переліком  пестицидів  і агро- хімікатів , дозволених до використання в Україні» у весняний період при відновленні вегетації, враховуючи погодні умови та властивості  інсектицидних препаратів .

Ще раз нагадуємо, що під час  проведення захисних заходів  слід  дотримуватись  загальноприйнятих  державних  санітарних правил ДСП 8.8.1.

2.001-98) та правил особистої гігієни.

Більш детальну інформацію можна отримати, звернувшись до відділу контролю за обігом засобів захисту рослин Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області за телефоном (0552) 26-36-13 та за адресою: м. Херсон, вул. Старообрядницька, 34.

Контактна особа в м. Скадовськ Ганоцька Наталія м.т.0664200813.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора