Скадовська районна державна адміністрація
Херсонська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Тарифи на газ: чому вони зросли та як їх зменшити

Дата: 13.01.2021 17:33
Кількість переглядів: 296

Фото без опису        Підвищення тарифів на газ, який для обігріву своїх осель використовує більшість населення області, викликало неабиякий суспільний резонанс.

        Адже тепер зі свого сімейного бюджету херсонці витрачатимуть на вказану статтю видатків більше коштів. Ситуація, яка склалася, має свої об’єктивні і суб’єктивні причини, над подоланням яких уже працюють Президент і Уряд. Херсонська облдержадміністрація ж готова зробити все, аби інтереси жителів області були враховані під час прийняття рішень на рівні центральних органів влади.  

Чому здорожчав газ?

Тариф на газ не переглядався з 2014 року, а отже – з кожним роком ставав все більш збитковим для операторів газорозподільчих мереж. За цей час значно зросли основні складові, використані під час його формування. Для прикладу, збільшився розмір мінімальної заробітної плати та податків. Окрім того, в тариф включена операційна складова, витрати на яку дозволяють утримувати газорозподільні мережі в належному стані. 

Також, через збиткові тарифи на доставку газу протягом останніх років, у операторів газорозподільчих мереж виникли борги перед «Укртрансгазом» за частину використаного технологічного газу для безперебійної доставки клієнтам. Наразі сума таких боргів сягає 20 млрд гривень. Вирішити проблему заборгованості можна двома шляхами – включити їх у тариф, або ж списати. Саме другий варіант допоміг би зменшити тарифи на газ, але народні депутати не поспішають приймати відповідний законопроект, який у Верховній Раді зареєстрований ще влітку минулого року. Отож, поки що жителі Херсонщини і всієї України змушені компенсувати вказану складову формування тарифу з власних кишень.

Які кроки вживаються для зменшення ціни на газ?

Наразі Уряд і Президент роблять усе можливе, щоб зробити тарифи для населення якомога нижчими. Так, з літа в Україні нарешті почав працювати відкритий ринок газу. Завдяки цьому споживачі можуть самостійно обрати ту компанію, яка пропонує найнижчу ціну. Конкуренція між компаніями також має призвести до зниження вартості блакитного палива.   

Окрім того, зараз розглядається декілька варіантів пом’якшення наслідків збільшення тарифів для населення. Наприклад, частково обмежити націнку постачальників газу на транспортування та обмежити ціну газу для вразливих груп населення.

Державна компанія «Нафтогаз» пропонує посилення конкуренції на ринку шляхом обов’язкової публікації всіма газопостачальними компаніями свого річного тарифу.

Міністерство енергетики України  вже розробило та представило попередній план із суттєвого зниження тарифів на газ та встановлення ціни, яка була б справедливою з точки зору споживача.

Втім, головне завдання органів влади всіх рівнів – вжити необхідних заходів для того, щоб зробити тарифи на газ для українців якомога нижчими.

Херсонська облдержадміністрація готова стати комунікативним майданчиком для вирішення актуальних та нагальних питань, які турбують жителів області. Зокрема, й питань щодо зниження тарифів на газ. Разом з тим, компанії, які отримують від розподілу та постачання газу надприбутки, мають негайно перевірити НКРЕКП та, можливо, правоохоронні органи.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора