Скадовська районна державна адміністрація
Херсонська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Абітурієнт і призов: чи буде відстрочка від військової служби

Дата: 23.07.2020 17:32
Кількість переглядів: 730

Фото без опису     Пандемія коронавірусу внесла свої корективи в цьогорічну вступну кампанію. Так, юнаки, які планують продовжити навчання, стикнулися з тим, що замість університетських аудиторій вони можуть опинитися в казармах. І вивчати не обрану спеціальність, а військову справу.

     

Річ у тому, що через пандемію Covid-19 початок вступної кампанії перенесено на серпень, а весняний військовий призов на травень – липень.

Тож хочемо надати роз’яснення, як діяти, якщо ви отримали повістку з військкомату, хоча планували навчатися далі.

Що робити абітурієнтам, яким вже виповнилося 18 років?

Формально військкомати мають право надсилати їм повістки. Проте, згідно з п. 5 розпорядження Уряду №179-р від 26.02.2020 року, громадяни віком 18-19 років можуть бути призвані на службу лише за власним бажанням, яке підтверджується письмовою заявою.

Як бути вступникам, яким виповнилося 20 років?

Так, Міністерство освіти і науки України, Офіс Президента та Генштаб вже напрацювали механізм, який дозволить випускникам призовного віку продовжити навчання. (https://mon.gov.ua/storage/app/media/news/Новини/2020/07/09/2020-09-07-list-scan.jpg)

Випускники, які хочуть продовжити навчання, однак підлягають весняному призову, мають звернутися до приймальних комісій та попередньо зареєструватися. Так вони отримають документальне підтвердження своїх намірів продовжити навчання. А на підставі довідки їм нададуть відстрочку до 1 жовтня.

У Міністерстві освіти і науки України повідомили, що підставами для попередньої реєстрації вступників є:
- реєстрація для складання ЗНО у 2020 році або наявність сертифіката за минулі роки (при його необхідності для вступу);
- реєстрація для складання єдиного вступного іспиту або єдиного фахового вступного випробування у 2020 році (якщо вони необхідні при вступі).

Крім цього, МОН вже надало роз’яснення про особливості цьогорічної вступної кампанії приймальним комісіям закладів фахової передвищої та вищої освіти.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора