Скадовська районна державна адміністрація
Херсонська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ПОРАДИ ДЛЯ ЗАПОБІГАННЯ ПОШИРЕННЮ COVID-19

Дата: 31.03.2020 09:21
Кількість переглядів: 522

Фото без опису           На сьогоднішній день в районі захворювань серед населення на коронавірусну інфекцію немає. Медичними закладами району проводиться велика робота по профілактиці захворювання на цю інфекцію.

Надаємо декілька порад для запобігання поширенню COVID-19. Що робити, якщо ви відчуваєте підозрілі симптоми (Інструкція ВООЗ та МОЗ України):

  • Спершу проаналізуйте чи справді ви могли десь підхопити коронавірусну інфекцію. Якщо ви протягом останніх кількох тижнів не бували у країнах, де є спалах хвороби, і не контактували з людьми, які звідти повернулися – шанси мінімальні;
  • Якщо контакти з потенційними хворими були і у вас з’явилися симптоми, як гарячка, головний біль, кашель, ускладнення дихання – залишайтеся вдома і телефонуйте сімейному лікарю, лікарю-терапевту та лікарю-педіатру. Закликаємо саме телефонувати спершу, а не йти до лікарні одразу, адже якщо ви все таки хворі, то так заражатимете менше людей;
  • Якщо у вас немає сімейного лікаря, лікаря-терапевта та лікаря-педіатра, саме час укласти декларацію. В іншому випадку – телефонуйте за номерами: 5-24-40, 5-24-44, 5-31-18 з 08.00-18.00 год. 
  • Якщо ви почуваєтеся зовсім кепсько і підозрюєте, що причиною може бути коронавірус – викликайте екстрену медичну допомогу (103).
  • Якщо ви нещодавно повернулися з країни з високим рівнем зараження коронавірусом або контактували з тими, хто повернувся, у жодному разі не приховуйте від лікарів, де саме ви були та з ким контактували.
  • Ваш сімейний лікар, лікар-терапевт, лікар-педіатр або лікарі екстреної медичної допомоги ухвалять рішення про необхідність вашої самоізоляції або госпіталізації та нададуть подальші рекомендації. Також саме вони можуть призначити вам проведення тесту на коронавірус. Проте, щоб виключити інші можливі інфекції, медики проведуть тести на грип та інші віруси, наприклад, аденовіруси, риновіруси тощо.
  • Тест на коронавірус проводять лише в тому випадку, якщо ви нещодавно повернулися із-за кордону і маєте характерні симптоми або контактували з хворим, у якого вже підтвердили коронавірус. Інакше, алгоритми, розроблені ВООЗ, яким слідує МОЗ наразі не передбачають проведення перевірки на COVID-19.
  • Як відомо, вакцин та ліків від COVID-19 на сьогодні не існує. Проте багатьом людям вдалося одужати завдяки підтримувальному медичному догляду. До того ж слід  пам’ятати, що більшість випадків захворювання проходить у легкій формі.

Щоб знизити ризик зараження, ВООЗ та МОЗ України рекомендують дотримуватися таких базових правил:

  • Регулярно ретельно мийте руки з милом протягом 20-40 секунд та обробляйте руки спиртовмісними (від 60%) антисептиками.
  • Не торкайтеся руками обличчя та слизових оболонок очей, носа, рота – це стандартний шлях потрапляння вірусу в організм через заражені поверхні (тому так важливо мити руки).
  • Під час кашлю і чхання прикривайте рот і ніс серветкою або згином ліктя, після цього серветку відразу викиньте, а руки вимийте.
  • Уникайте місць скупчення людей, а якщо ви таки опинилися в них – одягайте маску, дотримуйтеся дистанції та перебувайте на відстані щонайменше 1-1,5 м. від людей, які вас оточують.
  • Не вживайте продуктів тваринного походження без термічної обробки.
  • Намагайтеся повноцінно харчуватися і займатися фізичними вправами, дотримуватися здорового сну.
  • Отже, мийте руки, не ходіть містом без потреби та шийте маски.

Останні 2 тижні багато жителів нашого району повернулися із-за кордону. Слідкуйте, щоб вони самоізолювалися. Ми маємо інформацію, що люди, які приїхали з Італії, Німеччини, Польщі, інших країн поспішають відвідати сусідів чи родичів. Мусимо попередити про заходи безпеки і надбезпеки – це не паніка, а можливість вберегти себе, село, місто, район і Україну від поширення COVID-19. Повідомляйте правоохоронні органи.

Слід нагадати, люди, які ігнорують правила карантину чекає від 30000 до 180000 грн. штрафу.

Бережіть себе та рідних!     


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора