Скадовська районна державна адміністрація
Херсонська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

У Скадовську вшанували памя’ть жертв Голокосту та Героїв Крут

Дата: 28.01.2020 14:37
Кількість переглядів: 372

Фото без опису      27 січня у всьому світу відзначається Міжнародний  день пам’яті жертв Голокосту. Дата 27 січня обрана не випадково: саме цього дня 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в’язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау неподалік польського Освенціма. Офіційно визнано, що до 6 мільйонів євреїв було вбито протягом Голокосту, з них від 2,2 до 2,5 мільйона - на території колишнього Радянського Союзу, значною мірою в Україні.

28 січня 2020 року у читальному залі КЗ «Скадовська ЦБС» районного будинку культури ім. Шевченка відбулися пам’ятні заходи до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту та Дня пам’яті Героїв Крут, участь у якому взяли представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування району, підприємств, організацій та установ району, вихованці шкіл району, громадськість, ЗМІ. Напередодні, 27 січня 2020 року, у фойє районного будинку культури ім. Шевченка, керівництво районної державної адміністрації долучилось до акції «Згадай та пом’яни», присвяченої Міжнародному дню пам’яті жертв Голокосту, запаливши лампадки у пам'ять безневинно закатованих фашистами представників єврейської нації.

«Голокост – це біль, трагедія та найтяжчий злочин проти людства. Жертвами Голокосту на українських землях стали більше мільйона євреїв. Все більше часу  відділяє нас від тих страшних подій. Україна йде європейським шляхом. Ми будуємо наше суспільство на основі принципів демократії, гуманізму, толерантності та соціальної справедливості. У ньому немає і не повинно бути місця расовому насиллю та агресії.

29 січня весь український народ вшановує події кінця січня 1918 року – ця героїчна й водночас трагічна подія знаменувала початок нової епохи національного пробудження українців.  Відтак, сьогодні ми вшановуємо пам’ять молодих захисників нації, які віддали життя за свободу і незалежність української землі. Цей день, незважаючи ні на що, назавжди залишиться світлим в нашій пам’яті. День подвигу та прикладу для майбутніх і нинішніх поколінь. Тож схилимо голови перед безневинно закатованими жертвами Голокосту, вбитими українцями, які виборювали та виборюють незалежність України» - зазначила голова районної державної адміністрації Світлана Покутня.

По закінченню заходу представники влади району поклали квіти до пам’ятника закатованим та розстріляним у 1941-193 роках в урочищі Цукури скадовчан.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора