Скадовська районна державна адміністрація
Херсонська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

У райдержадміністрації проведено засідання комісії ТЕБ та НС

Дата: 26.10.2018 13:08
Кількість переглядів: 914

 Фото без опису         19 жовтня 2018 року, в районної державної адміністрації відбулось засіданням районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій під головуванням очільника райдержадміністрації Віктора Турика та за участі представників міської ради, поліції, служби з надзвичайних ситуацій, відділу агропромислового розвитку РДА, КП «Очисні споруди» та ДПДГ «Інститут рису». Основні питання, які були обговорені на засіданні це загоряння сміттєвого полігону поблизу м. Скадовськ, спалювання сухої рослинності та післяжнивних залишків сільгосптоваровиробниками району, а також спалення листя населенням.
 

          Перше питання, яке розглядалось на засіданні комісії – це задимленість міста. Згідно інформації, яку надав начальник районного сектору Головного управління ДСНС України Дмитро Турченко, до підрозділу надходять чисельні звернення від населення щодо задимленості в місті, особливо в його східній частині. Однією з причин цього явища могло бути загоряння міського звалища твердих побутових відходів, яке сталось через загорання необробленого поля, поруч із сміттєзвалищем. Але, на той час, як розпочалося займання на сміттєзвалище направлення вітру не було в бік міста, а було в протилежний бік. Крім того, завдяки задіяній техніці надзвичайників та КП «Очисні споруди» ,  пожежу вдалось вчасно локалізувати і на сьогоднішній день є лише окремі невеликі ділянки де продовжується тління. 
          Іншою причиною задимленості в місті могло бути спалювання трави та післяжнивних залишків ДПДГ «Інститут рису». При виїзді на місце ця інформація не підтвердилась.
          Другим питанням, яке було порушено на засіданні – спалення опалого листя та сухої трави на території міста. Віктор Турик зауважив: «Спалювання листя на подвір’ях не тільки призводить до задимленості в населених пунктах, але і  є надзвичайно шкідливим для здоров’я людей та екологічного стану у місті. Під час згоряння рослинних залишків у повітря, вивільняються мікрочасточки диму до         складу яких входять пил, окис азоту, вуглекислий ваз, важкі метали тощо, які осідають у легенях. Зокрема, багато людей мають алергію на дим, тому з початком осені суттєво зростає захворюваність. Беручи до уваги вище наведене, наголошую на необхідності дотримання правил пожежної безпеки та інформування населення про шкоду завдану навколишньому природному середовищу та здоров’ю людини від спалювання листя».
            Заступник голови міської ради Дмитро Афанасіаді повідомив, що в місті планується впровадження посади екологічного інспектора, одним із обов’язків якого буде моніторинг та інформування населення стосовно спалення листя.
           За результатами наради головою районної державної адміністрації було надано доручення  відповідним службам щодо моніторингу, недопущення подальшої задимленості в місті та порушення законодавства щодо спалення опалого листя, сухої рослинності та післяжнивних залишків.
           Водночас інформуємо, згідно ст. 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», ст. 12 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення випалювання сухої рослинності тягне за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян.  
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора