Скадовська Районна
Державна Адміністрація
Скадовський район, Херсонська область

Скадовське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області інформує операторів ринку,що в Україні триває обов’язковий перехід на систему управління безпечністю харчових продуктів – НАССР

НACCPHazard Analysis Critical Control Points – система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках – міжнародно визнаний метод виявлення та управління ризиками, пов’язаними із безпечністю харчових продуктів. Це система управління, в якій безпечність харчових продуктів досягається шляхом аналізу та контролю небезпечних факторів біологічного, хімічного та фізичного походження починаючи від сировини до обігу та споживання готової продукції.

Введення НАССР необхідне для зниження ризиків, які пов’язані з харчовими отруєннями споживачів, для удосконалення харчових продуктів та процесів їх виробництва, а не тільки для дотримання вимог законодавства.

НАССР – це організація процесів так, щоб обладнання працювало правильно, а приміщення не становило загрози безпечності харчових продуктів. Не достатньо розробити документацію, бо це є допомога для правильної організації процесів. Потрібно налагодити процеси таким чином, щоб їх описати і надати докази того, що ці процеси дозволяють випустити безпечну продукцію. Розроблення документів без підкріплення лабораторними дослідженнями чи контрольними заходами, спрямованими на процес – є лише ілюзією впровадження системи НАССР.

Впровадження системи НАССР потрібно розпочинати з аналізу виробничих і допоміжних потоків. Їх необхідно організувати таким чином, щоб уникнути перехресногозабруднення (забруднення харчових продуктів хімічними, біологічними чи фізичними небезпечними факторами через повітря, воду, людей, інші харчовіпродукти, допоміжні матеріали для переробки, предмети та матеріали, що контактують з харчовими продуктами). Поточність виробничих процесів організовують так, щоб забезпечити їх фізичне розділення або розділення в часі. Фізичне розділення виробничих процесів вимагає належної інфраструктури. Розділення виробничих процесів у часі вимагає дисципліни персоналу та опис процесів. Уникнення перехресного забруднення  - комбінація розділення потоків, які можуть негативно впливати на безпечність продукції фізично та у часі.

Система НАССР стосується тільки безпечності харчовихпродуктів і не стосується їх якості.

Безпечність харчових продуктів – це забезпечення того, що продукт не зашкодить споживачеві, якщо він виготовлений і спожитий відповідно до призначення.

Хто повинен запровадити систему НАССР

 Ця  нормастосується всіх операторів ринку, діяльність яких так або інакше пов’язана з харчовими продуктами. 

Оператор ринку харчовихпродуктів - суб’єкт господарювання, який провадить діяльність з метою або без мети отримання прибутку та в управлінні якого перебувають потужності, на яких здійснюється первинне виробництво, виробництво, реалізація та/або обіг харчовихпродуктів та/або інших об’єктів санітарних заходів (крім матеріалів, що контактують з харчовими продуктами), і який відповідає за виконання вимог цього Закону та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів. До операторів ринку належать фізичні особи, якщо вони провадять діяльність з метою або без мети отримання прибутку та займаються виробництвом та/або обігом харчових продуктів або інших об’єктів санітарних заходів. Оператором ринку також вважається агропродовольчий ринок.    

  З 20 вересня 2017 року  ці стандарти впроваджені на великих потужностях, з 20 вересня 2018 року – на середніх, кінцевий термін впровадження системи НАССР, в тому числі – на малихпотужностях - 20 вересня 2019 року.

Хтоперевірятимевпровадженнясистеми НАССР?

Ефективність впровадження таких процедур на підприємствах всіх форм власності перевірятимуть спеціально навчені аудитории Держпродспоживслужби України, як спеціального уповноваженого органу. 

Чипередбаченавідповідальність за незапровадженнясистеми НАССР?

За невиконання обов’язку стосовно впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи НАССР, на оператора ринку накладатиметься штраф згідно статті  65 Закону № 2042:

  • на юридичних осіб – 30 мінімальних заробітних плат (у 2019 році це 125190 грн.);
  • на фізичних осіб - підприємців – 15 мінімальних заробітних плат (62 595 грн.).

Нормативно-правовіакти, які зобов’язують операторів ринку розробити та впровадити систему НАССР

- Закон України № 771 «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (ст.20, 21);

- Закон України № 2042 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин»;

- Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 590 від 01.10.2012 «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)». Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 429 від 17.10.2015;

- Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 41 від 06.02.2017 «Про затвердження форми акта, складеного за результатами аудиту щодо додержання операторами ринку вимог законодавства стосовно постійно діючих процедур, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів»;

- Наказ Міністерства аграрної політики та продовольстваУкраїни № 42 від 06.02.2017 «Про затвердження форми акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного контролю стосовно додержання операторами ринку гігієнічних вимог щодо поводження з харчовими продуктами»;

- Постанова Кабінету міністрів України №896 від 31 жовтня 2018р. «Порядок визначення періодичності здійснення планових заходів державного контролю відповідності діяльності операторів ринку (потужностей) вимогам законодавства про харчові продукти, корми, здоров’я та благополуччя тварин, які здійснюються Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, та критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від її впровадження».

Де можна пройти навчання?

Представники бізнесу можуть пройти безкоштовний навчальний відкритий онлайн-курс «Безпечність харчових продуктів: сучасне законодавство, сумлінний виробник, відповідальний споживач» щодо впровадження системи НАССР в Україні, який розробили Проект ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України, Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та платформою масових відкритих онлайн-курсів «Prometheus.org.ua»

(http://www.consumer.gov.ua/News/4905/V_Ukraini_startue_bezkoshtovniy_
navchalniy_kurs_dlya_biznesu,_prisvyacheniy_ osoblivostyam_vprovadzhennya_NASSR_v_Ukraini
).

Тематика курсу:

  1. Безпечність чи якість? Що регулює харчове законодавство?
  2. Базовізнання з НАССР – що необхідно знати перед впровадженням? Програми-пердумови.
  3. Розуміння та застосування принципів НАССР. Як уникнутити нових помилок.

Курс повністю безкоштовний.

Після завершення курсу слухачі отримають відповідний сертифікат.