Скадовська районна державна адміністрація
Херсонська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Що таке когнітивна втома та як подбати про себе й дитину?

Дата: 27.11.2023 16:37
Кількість переглядів: 38

Фото без описуВ умовах тривалого стресу і дорослим, і дітям властиве когнітивне виснаження — стан «психічної втоми», коли розумової роботи і відповідальності забагато, а відпочинку, сну та можливості розслабитися бракує.

Психологиня Світлана Ройз розповіла, які наслідки має когнітивне виснаження, і як вберегти від нього себе та дитину.

Когнітивна втома впливає на наш емоційний стан. Через неї можуть виникнути труднощі з: 

- концентрацією (нам важко зібратися, ми стаємо неуважні);

- продуктивністю (ми швидко втомлюємося, довше працюємо);

-сприйняттям метафор та жартів (жартуючи з дітьми, а особливо підлітками, будьте уважні, адже вони можуть сприймати жарти як насмішку);

-плануванням.

Аби запобігти когнітивній втомі розбивайте щоденні справи на етапи, між якими будуть паузи для відпочинку, питайте, з якого етапу дитина хотіла би почати та зауважуйте завершення кожного з них (дитині може здаватися, що навіть домашнє завдання чи прибирання в кімнаті їй не під силу). Частіше робіть перерви, виходьте на короткі прогулянки, дихайте повітрям, відволікайтеся від чатів і новин. Після безсонної ночі намагайтеся протягом дня знайти 10-20 хвилин, щоб принаймні посидіти із заплющеними очима. Не забувайте регулярно їсти (бажано теплі страви), пийте воду.

Корисними будуть фізична активність, яка вам під силу і в радість, медитації, практики майндфулнес, творчість, розмова з психологом.

Також дієвим буде простий лайфхак – дайте спокій собі й дитині. Зараз не час бути перфекціоністами. Не картайте себе за помилки. Зробіть щось, що потішить вас і дитину. Дозвольте собі та дитині мати час для себе – хоч трохи. Пам’ятайте, що радість – це енергія.

# Всеукраїнський проєкт ментального здоров'я "Ти як?"

# У партнерстві з UNICEF Ukraine


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора