Скадовська районна державна адміністрація
Херсонська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

18 травня – День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

Дата: 18.05.2023 11:04
Кількість переглядів: 988

Фото без опису18 травня щороку в Україні відзначають День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановують пам’ять жертв депортації та геноциду кримськотатарського народу. 

Примусова депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року. Тоді, під приводом таємної постанови Державного комітету оборони № 5859 “Про кримських татар”, радянською владою в одну мить було позбавлено рідної домівки та батьківщини близько 200 тисяч кримських татар, а ще через пару днів - увесь кримськотатарський народ. 

Товарні вагони, вщент забиті жінками, дітьми, людьми похилого віку та скаліченими війною, відправляли назавжди за кілька тисяч кілометрів від рідного Кримського півострова.

Переважна частина депортованих була направлена на спецпоселення до Узбекистану, частина – до ГУЛАГу, а ще частина – для примусової роботи у Московському вугільному басейні.

За офіційними даними, майже половина кримських татар загинула від голоду, виснаження та хвороб у дорозі чи на засланні.

Радянський тоталітарний режим, прагнучи нівелювати будь-які згадки про кримськотатарський народ безжально нищив їх культурні та історичні пам’ятки, змінював історичні назви місцевостей, та заселяв Кримський півострів вихідцями із росії та інших республік.

Офіційним "виправданням" злочинним діям керівництва СРСР стало звинувачення кримських татар нібито у масовій співпраці з нацистською Німеччиною під час Другої світової війни, що порушувало усі міжнародно-правові норми стосовно недопущення покарання та колективної відповідальності будь-якого народу за злочини окремих його представників.

Такі дії радянської влади є ніщо іншим, як злочином проти свободи, гено- і етноцидом цілого народу.

У 2014 році російська федерація тимчасово окупувала Кримський півострів, чим змусила знову покинути рідний дім тих, хто зміг повернутися після довгих років заслання. Росія продовжує здійснювати свідому політику етноциду, вчиняючи тиск на кримських татар, їх народні органи, переслідуючи українських громадян за національною ознакою на тимчасово окупованих територіях України.

12 листопада 2015 року Верховна Рада України визнала депортацію з Криму у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу, а 18 травня в Україні встановлено Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Після повномасштабного вторгнення росії на територію України, боротьба за права етнічних народів набула неабиякого важливого українського та міжнародного значення.

Сьогодні, будучи солідарними з усім кримськотатарським народом, вшановуємо пам'ять тих, хто постраждав від дій тоталітарної влади - жертв депортації, репресій, багаторічних переслідувань та геноциду.

Ніколи не забудемо і не пробачимо злочинів радянської влади вчинених проти вільних народів!

Віримо у те, що історичну справедливість буде відновлено, а росія понесе покарання за незліченні жахливі воєнні злочини, скоєні її терористичними військами в нашій країні.

Тимчасово окуповані території України будуть неодмінно звільненні, а кримськотатарський народ як і сотні тисяч громадян України повернуться на історичні території!

Киримли, ми пам'ятаємо!

Начальник Скадовської районної військової адміністрації Херсонської області 

Михайло ПАВЛІШ 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора