Скадовська районна державна адміністрація
Херсонська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Як розпізнати шахрая серед благодійників?

Дата: 06.03.2023 09:55
Кількість переглядів: 1786

Фото без опису

З перших днів протистояння російському агресору, люди по всьому світу об'єдналися у допомозі українцям - найчастіше у формі фінансової підтримки, переказуючи гроші на потреби ЗСУ, благодійних фондів, волонтерських ініціатив або ж простим українцям, які постраждали від цієї війни.

Нажаль, на фоні цих подій, активізували свою діяльність шахраї і фейкові благодійні фонди. Особливих розмахів вони набули на деокупованих територіях.

Тож як відрізнити шахрайські схеми від справжніх благодійних намірів?

 

1) Довіряйте тільки офіційним джерелам. 

У благодійних фондів та організацій є офіційні сайти, на яких зазначають актуальну інформацію про їхню діяльність (звіти), керівництво, команду, детальний порядок надання чи отримання допомоги, офіційний розрахунковий рахунок та контактні дані.

Звертайте увагу на поширеність інформації про цей благодійний фонд, як часто з'являється в інфо-просторі та в яких саме ЗМІ: це мають бути провідні новинні портали та регіональні медіа.

Нерідко шахраї створюють фішингові сайти-двійники, через які викрадають гроші, паролі, секретні карткові реквізити та персональні дані.

Навіть якщо вони ідентичні справжнім сайтам банків, організацій тощо. Ви легко можете перевірити чи правдива інформація та сайт: просто зайдіть в пошук інтернет-браузера (наприклад "Google”), вбийте назву, під виглядом якої вам пропонують допомогу. Пошук видасть вам офіційний ресурс цієї установи.

 

2) Щоб надавати допомогу, фонд має працювати.

Часто шахраї використовують дані юридичних осіб (благодійних фондів чи організацій), які припинили свою діяльність.

Для того, щоб перевірити актуальну інформацію про мтан юридичної особи, можна скористатись сервісами: youcontrol.com.ua чи opendatabot.ua.

 

3) У жодному разі, не переходьте за підозрілими посиланнями, а надто від невідомих адресатів, з пропозицією швидко отримати грошову допомогу, заповнивши анкету чи надавши фото документів.

Благодійні фонди не розсилають подібні повідомлення, не дзвонять з пропозицією отримати допомогу, не просять фото документів і т.д.

Не поспішайте надавати свої особисті данні, поки не впевнитесь, що спілкуєтесь з представником відповідної організації та не переводьте розмову у приватні повідомлення або чати. Тим паче, не надавайте особисту інформацію у чат-ботах: вони можуть збирати та викрадати ваші данні.

Для того, щоб перевірити чи цей фонд дійсно надає такий вид допомоги, достатньо слідувати простій схемі, описаний у пункті 1.

 

4) Для надання благодійної допомоги фонду не потрібні термін дії картки, пін-код чи тризначний CVV-код, вказаний на зворотній стороні. Навіть банки не питають у своїх клієнтів подібну ініормацію.

 

5) Допомагайте відповідально та безпечно!

Якщо ви помітили фейкові повідомлення про допомогу від імені певного благодійного фонду чи волонтерської організації – знайдіть час та можливість повідомити про це справжній фонд та волонтерів.

Також, можете звернутися до адміністратора соцмережі чи меседжера з метою блокування шахрая.

Якщо ви все ж постраждали від шахрайства в Інтернеті, повідомте про це до кіберполіції на електронну пошту: callcenter@cyberpolice.gov.ua.

 

Корисні посилання:

Перелік фішингових сайтів - https://kagarlyk.city/articles/268483/oberezhno-shahrajski-sajti-yak-ukrainciv-oshukuyut-pid-viglyadom-blagodijnoi-dopomogi

База шахраїв "благодійників" та їхні реквізити - https://m.facebook.com/groups/165109898244457/?locale=uk_UA

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора