Скадовська районна державна адміністрація
Херсонська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Нелегальна зайнятість небезпечна

Дата: 17.02.2022 17:19
Кількість переглядів: 991

    Не зважаючи на вимоги чинного законодавства та роз’яснення в засобах масової інформації, працевлаштування з оформленням трудових відносин у деяких роботодавців є серйозною проблемою. Нелегальна зайнятість останнім часом користується великим попитом завдяки безпосередньо і самим працівникам-вони часто погоджуються на будь-які умови праці, запропоновані роботодавцем щоб мати «хорошу роботу». Від таких рішень можуть страждати обидві сторони трудових відносин.

Нелегальне працевлаштування – це втрата працівником оплачуваної відпустки; часто ненормований робочий день; відсутність компенсацій за роботу у шкідливих умовах ; неотримання допомоги при травмуванні у разі нещасного випадку на виробництві; неоплата лікарняних листів тощо. Також нелегальне працевлаштування-це відсутність страхових внесків, а значить і страхового стажу, який впливає на пенсії та різні види соціальної допомоги.

         Відсутність належно оформлених трудових відносин роботодавця з найманим працівником призводить до позбавлення першого права вимагати виконання роботи належним чином; можливості вимагати від працівника дотримання правил внутрішнього трудового розпорядку, режиму роботи, можливості притягнути працівника до матеріальної відповідальності тощо. Слід пам’ятати, що за кожного нелегального працівника роботодавці несуть адміністративну та фінансову відповідальність.

Тому, погоджуючись на «тіньову» зайнятість, як роботодавці, так і наймані працівники повинні чітко усвідомлювати усі можливі ризики.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора