Скадовська районна державна адміністрація
Херсонська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Голопристанський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги інформує про те, як не втратити автомобіль за борги у виконавчому провадженні.

Дата: 13.10.2021 10:01
Кількість переглядів: 469

     Сьогодні автомобіль - це не тільки засіб пересування, але і результат вкладення чималих грошей. Тому краще заздалегідь знати, як себе вести, якщо Ваш автомобіль вирішили забрати за Ваші або навіть чужі борги. У цій статті ми розберемося: як не залишитися без автомобіля, коли почалися фінансові проблеми і, як не купити «карету» під арештом, яка у виконавчому провадженні миттєво перетворюється на гарбуз.

Отже, за що і як можуть забрати автомобіль за борги в рамках виконавчого провадження? Або, чи можуть забрати машину за кредит?

Якщо Ви вже цікавитеся цим питанням, то скоріше за все у Вас виникла грошова заборгованість (наприклад, за кредитом). Втім, один факт її наявності ще ні про що не говорить - кредитору належить ще це підтвердити. Якщо заборгованість все ж підтверджена в судовому або несудовому порядку (наприклад, через нотаріуса), видається виконавчий документ - у вигляді виконавчого листа або виконавчого напису нотаріуса (повний перелік документів передбачений статтею 3 Закону України «Про виконавче провадження»).

І ось, коли цей документ виявляється в руках державного або приватного виконавця - виконавче провадження відкривається, а разом з тим, небезпека втрати автомобіля наближається. На транспортний засіб буде накладено арешт і авто буде оголошено в розшук.

Що таке арешт на автомобіль і чим він небезпечний?

Арешт автомобіля позбавляє його власника права ним розпоряджатися (продати, подарувати тощо), але найнебезпечніше далеко не в цьому - при накладенні арешту на автомобіль, виконавець або як його ще називають «пристав», може з легкістю його в самому прямому сенсі забрати - поставити на евакуатор і відвезти на зберігання аж до самої реалізації на торгах.

Тому, такий арешт потрібно діагностувати заздалегідь - як мінімум до того, як Вашу машину вже забрали.

Як дізнатися про наявність арешту на автомобіль?

Така інформація міститься в реєстрі обтяжень рухомого майна: https://orm.minjust.gov.ua/#/. Щоправда доступ до такої інформації не є безкоштовним. Витяг з реєстру можна замовити в паперовому або електронному вигляді. За електронний витяг доведеться заплатити - 0,02 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, а паперова виписка обійдеться в 0,03 тих самих мінімумів.

Крім того, можна звернутися до нотаріуса, який зробить все теж саме і, зрозуміло, теж не безкоштовно (при покупці автомобіля або при оформленні всім відомої генеральної довіреності на машину варто навіть наполягати на цьому).

Також, витяг можна отримати і на різних інтернет-сервісах (за плату, звичайно), але при використанні цього варіанту може виникнути питання достовірності.

І останній, найменш підходящий варіант для власника автомобіля - це звернення в сервісний центр МВС, адже принцип «не буди лихо, поки воно тихо» так само має місце бути. Окрім наявності арешту, автовласник може дізнатися про розшук його транспортного засобу в рамках виконавчого провадження. Одним словом - буде вже пізно.

Ще одним способом розпізнати проблему на горизонті, є звернення до Єдиного реєстру боржників (безкоштовно): https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors, де Ви зможете дізнатися про наявність виконавчого провадження у себе або продавця машини. А де є виконавче провадження - там вже є і арешт.

І ось в ході перерахованих вище дій виявляється, що арешт на машину все-таки є.

Як зняти арешт і повернути автомобіль?

У першу чергу, потрібно поставити питання: «Чому за борги саме автомобіль?». Частина 5 статті 48 ЗУ «Про виконавче провадження» дозволяє боржникові запропонувати виконавцю види майна та предмети, які необхідно реалізувати в першу чергу для погашення боргу. Наприклад, навіщо залишатися без засобу пересування, якщо є інші засоби для погашення боргу. Щоправда тут є свій нюанс - останнє слово залишається за виконавцем (приставом) і його рішення буде залежати від розміру боргу, ліквідності майна та інших чинників.

Втім, Ваше право - запропонувати, а обов'язок виконавця повідомити про відкриття провадження, щоб ви могли запропонувати.

Тепер поговоримо про більш рішучі дії зі зняття арешту. Іншими словами, що робити, якщо машину забрали за борги? В першу чергу, потрібно пам'ятати - виконавець (пристав) не всесильний, кожна його дія має відповідати букві закону, в іншому випадку - будь-які його рішення та їхні наслідки підлягають скасуванню.

У разі порушення виконавцем процедури арешту і опису автомобіля - все це можна буде скасувати через суд, який видав виконавчий документ (подати скаргу на дії чи бездіяльність виконавця).

Що є порушенням?

- боржнику не вручено постанову про відкриття виконавчого провадження.

У такому випадку виконавець не має права вчиняти будь-які виконавчі дії, оскільки це буде порушенням статті 28 Закону України «Про виконавче провадження», що підтверджується постановою Верховного Суду у справі №916 / 1605/15-г від 07 травня 2018.

- опис і арешт (вилучення) машини були проведені без повідомлення боржника, а, отже, було не забезпечено його право на участь.

Тут зробимо ремарку, що вилучати машину без участі боржника все ж можна, але перед цим виконавець зобов'язаний його повідомити, щоб таке право на участь було забезпечено. Про це говорить Верховний Суд в рішенні у справі №927 / 313/18 від 24 квітня 2019.

Але навіть у зазначеній ситуації можливі порушення:

- вилучення та опис автомобіля при відсутності боржника проводяться без участі понятих (двох або хоча б одного з них);

- машину вилучили під час відсутності боржника і пізніше про це не сказали (боржникові не було вручено постанову про опис і арешт автомобіля).

А тепер, як приклад, спосіб захисту машини в виконавче провадження: визнання автомобіля загальним нажитим майном подружжя і визнання права власності на нього за другим з подружжя (не боржником).

Відповідно до частини 1 статті 60 Сімейного кодексу, майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

У постанові Великої палати Верховного Суду від 21 листопада 2018 р. справа №372 / 504/17 підтверджена презумпція спільного права власності подружжя на майно, набутого ними в період шлюбу.

Також звертаємо увагу на обов'язкову судову практику Верховного Суду справа №462 / 518/18 від 1 квітня 2020: реалізація майна подружжя на публічних торгах без згоди одного з подружжя порушує право останнього на вільне користування та розпорядження ним:

- однак, приватний виконавець в порушення зазначеної норми тільки переконався в тому, що квартира зареєстрована на боржника, який не з'ясував його сімейний стан і не встановив, придбана квартира в період шлюбу чи ні;

- таким чином з урахуванням того, що зазначена квартира є спільною сумісною власністю подружжя, як така, що придбана ними в період шлюбу, відчуження належної позивачеві частки в квартирі на електронних торгах без його згоди є порушенням прав позивача як співвласника вказаного майна.

Тобто автомобіль, який куплений під час шлюбу, вважається судами спільно нажитим майном - для цього потрібно лише придбати його під час шлюбу (незалежно від того, на кого з подружжя його оформили).

Далі ми переходимо до частини 1 статті 73 Сімейного кодексу: «За зобов'язаннями одного з подружжя стягнення може бути накладено лише на його особисте майно і на частку у праві спільної сумісної власності подружжя, яка виділена йому в натурі». Простіше кажучи, не можна забрати у боржника машину, якщо та належить не тільки йому.

Із цього випливає, що якщо один з подружжя почне ділити в судовому порядку машину і водночас разом з позовом подасть заяву про її забезпечення шляхом накладення на неї арешту вже за іншою справою «подвійний арешт» і заборони будь-якого її відчуження (навіть на публічних торгах), порятунок транспортного засобу отримає перспективу. Головний аргумент такого забезпечення - захист прав і законних інтересів другого з подружжя, який нікому нічого не винен, але водночас ризикує втратити автомобіль, який йому завжди законно належав.

Такий варіант взаємодопомоги можливий і між колишнім подружжям за умови придбання автомобіля під час шлюбу.

І більш того, навіть в так званому «цивільному шлюбі» існує поняття спільно нажитого майна. Щоправда доведеться доводити факт спільного проживання однією сім'єю (стаття 74 Сімейного кодексу), що зробити складно, але цілком можливо.

Нагадуємо, що самостійне «лікування» проблеми може бути небезпечним для Вашого часу і грошей - краще звертатися за допомогою до кваліфікованих юристів.. 

За матеріалами сайту:

https://protocol.ua/ua/yak_ne_vtratiti_avtomobil_za_borgi_u_vikonavchomu_provadgenni/

Також додатково нагадаємо, що: звернувшись до Голопристанського місцевого центру з надання БВПД громадяни мають можливість отримати правові консультації з будь-яких питань, допомогу в складанні документів процесуального характеру та скористатись послугами адвоката абсолютно безкоштовно. Роботу адвоката оплачує держава.

Також можна отримати безоплатну правову допомогу, зателефонуваши на безкоштовний номер системи БПД, поставивши запитання в месенджер сторінки Facebook, на Інстаграм-сторінці системи БПД, прочитавши правову інформацію на телеграм-каналі "Безоплатна правова допомога" та, обговоривши її у нашому чаті.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора