Скадовська районна державна адміністрація
Херсонська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Догляд за хворим членом сім’ї; трудові гарантії для працівника

Дата: 08.10.2021 15:07
Кількість переглядів: 685

Хвороба близької людини вимагає від рідних багато зусиль, уваги й часу. Іноді працівникам, які стикаються із такою проблемою, доводиться обирати між турботою про рідну людину та збереженням роботи, адже у трудовому законодавстві не міститься прямої норми, яка надавала б гарантії працівникам, котрі здійснюють догляд за хворим членом сім’ї. Однак у таких працівників є низка прав.

                                                          Термін «член сім’ї»

   Законодавством не передбачено вичерпного переліку членів сім’ї. Згідно з пунктом 1 частини 2 статті 3 Сімейного кодексу України сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки.

                      Допомога по догляду за хворим членом сім’ї: загальні правила

   Відповідно до статті 22 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23 вересня 1999 року № 1105-XIV (далі — Закон № 1105) у разі потреби догляду за хворим членом сім’ї застрахованій особі законодавством передбачена допомога по тимчасовій непрацездатності в формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу).

   Згідно зі статтею 31 Закону № 1105 підставою для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності (далі — ЛН).

   Порядок видачі ЛН у зв’язку з доглядом за хворим членом сім’ї або хворою дитиною врегульовано розділом 3 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян», затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 листопада 2001 року № 455 (далі — Інструкція № 455).


                           Листок непрацездатності для догляду за хворою дитиною

   Допомогу по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворою дитиною виплачують, якщо дитина не досягла 14 років.
 

                 Листок непрацездатності для догляду за дорослим членом сім’ї

   Отримати допомогу по тимчасовій непрацездатності можна і в разі, якщо нездужає дорослий член сім’ї. Працівник, який здійснює догляд за хворим членом сім’ї, може оформити тимчасову непрацездатність з правом на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності.
 

   Отже, як важко не хворів би родич, отримати ЛН більш ніж на 7 днів не вийде. Нерідко періоди, коли хворому потрібна стороння допомога, набагато триваліші, ніж 7 днів «лікарняного». При цьому догляд має надаватися виключно в амбулаторних умовах, тобто вдома. Доглядати за рідною людиною, яка перебуває в лікарні, можна тільки у вільний від роботи час.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора