Скадовська районна державна адміністрація
Херсонська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Що таке кіднепінг та як йому протидіяти

Дата: 29.09.2021 16:39
Кількість переглядів: 587

    Відділ Скадовське бюро правової допомоги Голопристанського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги повідомляє кіднепінг

Сьогодні щодня із телевізійних екранів, рекламних бігбордів та газетних сторінок лунають заклики допомогти в пошуку чергової зниклої дитини. На жаль, знаходяться дітлахи далеко не в усіх випадках і не завжди цілими та неушкодженими. І все ж тема кіднепінгу, незважаючи на свою актуальність, досить болісно сприймається частиною батьків, які або взагалі намагаються не замислюватися над вірогідністю жахливої події, або ж обмежуються кількома банальними заборонами на адресу дитини, як наприклад, «не ходити із чужим дядьком».

Кіднепінг - це викрадення людей (найчастіше – дітей) з метою шантажу та отримання викупу. За останні кілька років, на жаль, воно стало поширеним явищем. Відповідальність за викрадення людини закріплюється ст. 146 Кримінального кодексу України.

Відповідно до її ч.1, незаконне позбавлення волі чи викрадення людини караються обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на той самий строк.

Згідно з ч.2 цієї ж статті, ті самі діяння, вчинені щодо малолітнього чи з корисливих мотивів, щодо 2-х чи більше осіб/за попередньою змовою групою осіб/способом, небезпечним для життя чи здоров'я потерпілого/що супроводжувалося заподіянням йому фізичних страждань/із застосуванням зброї, або здійснюване протягом тривалого часу, — караються обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.

Кваліфікуючою ознакою незаконного позбавлення волі чи викрадення людини є вчинення цього діяння щодо малолітньої, а не неповнолітньої особи. Отже, викрадення малолітньої дитини кваліфікується за ч.2 ст.146 ККУ, а неповнолітньої — за ч.1.

З яких мотивів викрадають дітей?

На жаль, кількість вироків у справах про притягнення до відповідальності за кіднепінг, не співмірна з кількістю дітей, зниклих безвісти.

Значна кількість дітей залишається незнайденими до сьогодні. Оскільки цих дітей не знайшли, до відповідальності за їхнє викрадення жодну особу притягнуто не було. З   судової практики слідує, що до відповідальності притягаються саме ті винні особи, діяння яких було розкрито у короткий строк.

 Найчастіше викрадення дітей відбуваються для задоволення статевої пристрасті або для незаконного збагачення. 

Окремим видом кіднепінгу, який набув поширення в Україні, є так званий «сімейний кіднепінг» — це викрадення дитини одним із батьків у іншого. Зустрічається він здебільшого у випадку розлучення подружжя. Часто один із батьків всупереч рішенню суду намагається вивезти чи взагалі вивозить дитину за кордон. Є батьки, що змінюють місце проживання щомісяця й не повідомляють про це колишню дружину чи чоловіка, які втрачають зв’язок із дитиною. Розлучаючись, українці здебільшого ділять майно. Але не рідкі випадки, коли "поділу" підлягають… діти.  

У разі вирішення питання з ким повинні проживати діти, то згідно зі статтею 160 Сімейного кодексу України, місце проживання малолітньої дитини визначається за згодою батьків, якщо дитина не досягла 10 років. Якщо ж дитині від 10 до 14 років, вона спільно з батьками бере участь у прийнятті рішення щодо свого місця проживання. В свою чергу, дитина, якій виповнилося 14 років та батьки якої проживають окремо, самостійно приймає рішення щодо місця свого проживання.

            Причиною викрадення дітей може бути й чорна трансплантологія. Через те, що міжнародні нормативно-правові акти дозволяють лише посмертне донорство, через презумпцію незгоди на посмертне донорство та дефіцит донорів у світі, виникає великий попит на людські органи. Вірогідно, ці обставини і є причиною збільшення кількості випадків кіднепінгу.

Таким чином, більшість випадків кіднепінгу залишаються нерозслідуваними, а продавці органів людей, зокрема, дітей, — непокараними. 

            Що треба пам’ятати батькам, аби їхня дитина не стала жертвою викрадання?

По-перше треба навчити дитину, що краще взагалі уникати спілкування з незнайомими людьми. Звісно ж, роз’яснити дитині, що не варто розповідати приватну інформацію чужим людям. А саме як її звати, де працюють батьки, де вони живуть. Дитина має знати, що незнайома людина з недобрими намірами може видатися на перший погляд приємною та лагідною. Вона може покликати дитину дивитись мультфільми, пригостить морозивом, буде обіцяти, що купить щось дороге, чого не можуть придбати батьки.

Батьки мають пояснити дитині, що в таких випадках вона не має бути розгубленою й одразу іти геть. А якщо буде спроба силоміць повести кудись дитину, то вона не має боятись покликати когось на допомогу, і у разі небезпеки, обов’язково потрібно кричати, щоб привернути увагу інших людей. В цьому немає нічого поганого. Навпаки, дитина так врятує собі життя. Особливо важливо це пояснити сором’язливим дітям, які бояться завдати незручність оточуючим. До прикладу: «Рятуйте, я не знаю цю людину!».

По-друге, часто батьки залякують дитину, а це велика помилка. З дитиною треба говорити про небезпеку. Потрібно давати в цих розмовах чіткі попередження та інструкції, як вона має діяти в різних ситуаціях. Дитину також треба навчити уникати темних вулиць, незнайомих провулків.  Поясніть про небезпеку, яка на них може там очікувати.

По-третє, основне завданням батьків – навчити дитину довіряти їм. Дитина може потрапити до рук злодія, бо вона намагається врятувати якусь річ. Дитина має знати, що у разі загрози життю – речі втрачають цінність, оскільки батьки хвилюються більше за дитину та її життя. І вона в жодному разі не повинна відчувати провину чи переживати за те, що батьки її покарають, втративши якусь дорогу річ. І взагалі, краще просто такі речі дитині не купувати, ніж потім суворо карати за їх втрату.

Отож, для зменшення кількості випадків кіднепінгу, необхідно передусім здійснювати превентивні заходи — навчати дітей правильно поводитися з незнайомими дорослими та супроводжувати їх на прогулянках. Це вбереже дітей від ймовірної небезпеки.

 Нагадуємо, що за безоплатною правовою допомогою можна звертатися до відділу «Скадовське бюро правової допомоги» Голопристанського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, за адресою: 75700, Херсонська область, м.Скадовськ, вул. Олександрівська, 34, каб. № 16 тал. (05537) 5-46-21, електронна адреса skadovske@legalaid.ks.ua, skype – зв'язок  skadovske .


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора