Скадовська районна державна адміністрація
Херсонська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Лікарняні та декретні для ФОП

Дата: 29.09.2021 14:51
Кількість переглядів: 402

       Фізичні особи – підприємці, які здійснюють сплату ЄСВ, мають право на отримання лікарняних та декретних виплат за рахунок Фонду соціального страхування України (далі – Фонд). Це передбачено ч. 1 ст. 19 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 року № 1105.

Виключення: якщо ФОП має заборгованість зі сплати ЄСВ. У такому разі допомогу від Фонду він не отримає.

Підставою для виплати лікарняних та декретних виплат є копія листка непрацездатності, засвідчена установою охорони здоров'я, яка його видала ФОП.

Особливості у заповненні листка непрацездатності ФОП

У графі «місце роботи» такого листка потрібно вказати, що це ФОП, і його прізвище. Такий листок непрацездатності має зберігатися у ФОП. I розраховувати суму виплат, а також звертатися за фінансуванням до Фонду підприємцю доведеться самостійно.

За рахунок Фонду лікарняні оплачують лише з шостого дня непрацездатності, а декретні виплачують за всі дні перебування в декреті.

Особливості отримання соцвиплат під час карантину

Згідно з п. 9-10.1 розд. VIII Закону України від 08.07.2010 року № 2464-VI у зв'язку з карантином всі ФОПи мали право не сплачувати ЄСВ за березень, квітень, травень 2020 року та додатково платники єдиного податку – за грудень 2020 року - травень 2021 року.

Проте відповідно до п. 14-5 розд. XV Закону України від 09.07.2003 року № 1058-IV такі періоди включаються до страхового стажу та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів. Враховуючи зазначене, такі ФОПи мають право за вказані періоди отримати соціальні виплати.

Оподаткування лікарняних та декретних

Утримувати податки з отриманих лікарняних та декретних виплат ФОПу не потрібно. Обов’язок щодо нарахування податку на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військового збору - 1,5 % та їх сплату до бюджету покладено на Фонд. На суми лікарняних та декретних, отриманих підприємцем від Фонду, ЄСВ не нараховується.

Чи може ФОП працювати під час лікарняного

Підприємець ФОП на період дії лікарняного має припинити свою підприємницьку діяльність.

Якщо податківцями буде зафіксовано надходження коштів на рахунок підприємця під час перебування його на лікарняному, то ФОП має бути готовий надати документи про те, що ці кошти було отримано за товари або надання послуг до початку дії лікарняного.

Скадовське відділення виконавчої дирекції ФССУ в Херсонській обл. (тел. для консультації 5-35-61).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора