Скадовська районна державна адміністрація
Херсонська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Голопристанський місцевий центр з надання безоплатно вторинної правової допомоги інформує про те, в яких випадках неможливо позбавити спадщини.

Дата: 07.06.2021 17:17
Кількість переглядів: 196

     На жаль, коли справа доходить до спадщини навіть найближчі родичі, можуть стати найзапеклішими ворогами. Оскільки кожен хоче забрати свою частинку і трохи ще тієї, що йому не належить.

Суперечки за спадок не лише важка категорія судових тяжб, але і часто дуже тривала і затратна.

У цій статті ви дізнаєтеся наступне: позбавлення права спадкування: як уникнути можливих ризиків? Кому належить обов'язкова частка і які існують способи усунення від спадщини.

Відповідь на це запитання можна знайти в статті 1241 Цивільного кодексу України (далі-Закон).

Обов'язкова частка - це обов'язкова частина спадщини, яка переходить особам, які мають на це право, не залежно від змісту заповіту, а також бажання самого спадкодавця.

Як розрахувати обов'язкову частку? Це частина, яка належала б вам при спадкуванні за законом, поділена на два.

Право на обов'язкову частку у спадщині належить:

- дітям спадкодавця віком до 14 років;

- дітям спадкодавця віком від 14 до 18 років;

- повнолітнім непрацездатним дітям спадкодавця;

- непрацездатній вдові (вдівцю);

- непрацездатним батькам;

- дітям, які були зачаті за життя спадкодавця і народилися після відкриття спадщини.

Слід знати, що можливе позбавлення обов'язкової частки в спадщині. В яких випадках, розберемо нижче.

Отже, згідно зі ст. 1224 Закону не мають права на спадкування особи, які:

- навмисне вбили або вчинили замах на життя спадкодавця або можливих спадкоємців;

- перешкоджали спадкодавцеві скласти, внести зміни, скасувати заповіт, чим сприяли виникненню права на спадкування у них самих, у інших осіб або збільшення частки у спадщині;

- батьки після дитини, які позбавлені батьківських прав;

- ухилялися від виконання обов'язку щодо утримання спадкодавця (за рішенням суду);

- в разі визнання шлюбу недійсним;

- ухилялися від надання допомоги спадкодавцеві, який був в безпорадному стані (за рішенням суду). Слід зазначити, що положення цієї статті поширюються на всіх спадкоємців, на позбавлення спадщини за заповітом, а також на тих, хто має право на обов'язкову частку у спадщині.

Також, скасування права успадкування, може бути через банальну помилку спадкоємця - у випадку пропущення терміну прийняття спадщини. Згідно ст. 1270 Закону у спадкоємця з дня смерті спадкодавця є 6 місяців для звернення до нотаріуса (особисто) для прийняття спадщини. Дуже багато припускаються помилки і звертаються до нотаріуса через 6 місяців.

Способи позбавлення спадщини

Відсторонити від спадщини людину, у якої виникло право спадкування за законом чи за заповітом, можна шляхом звернення до суду, але для цього необхідні докази, що підтверджують факти вказані в ст.1224 Закону.

Якщо було складено заповіт, то можна піти шляхом визнання заповіту недійсним, для цього необхідні обставини вказані в ст. 1257 Закону, до них відносяться:

- якщо заповіт було складений особою, яка не мала на це права;

- заповіт, складений з порушенням вимог щодо його форми та посвідчення;

- заповіт, складений не з волі заповідача;

- якщо заповідач у момент укладення заповіту не розумів значення своїх дій та / або не міг керувати ними.

Але, наприклад, якщо спадкодавець позбавив спадщини одного з дітей шляхом складання заповіту на іншу людину, переживати не варто, оскільки згідно статті 1241 Закону, дітям належить обов'язкова частка у спадщині.

 

Також, в Постанові Верховного суду від 30.06.2020 року зазначено, що для того, щоб позбавити спадщини в разі, якщо спадкоємець не допомагав спадкодавцеві, який був в безпорадному стані має значення сукупність наступних обставин:

- ухилення особи від надання спадкодавцеві допомоги при можливості її надання; перебування спадкодавця в безпорадному стані;

 - потреба спадкодавця в допомозі саме цієї особи.

А ухилення від надання допомоги спадкодавцеві, полягає в умисних діях або бездіяльності особи, спрямованих на ухилення від обов'язку забезпечити підтримку та допомогу спадкодавцеві, тобто ухилення, пов'язане з поведінкою особи, яка усвідомлювала свій обов'язок, мала можливість його виконувати, але не вчиняла необхідних дій. Таким чином, ухилення характеризується умисною формою вини.

Позбавлення права спадкування: як уникнути можливих ризиків?

Бувають випадки, коли звертаються клієнти, яких залякали їхні ж родичі без істотних на те причин, і готові вже самостійно писати відмову від спадщини.

Якщо ж ви не належите до категорії осіб, зазначених у статті 1224 Закону - переживати не варто. Але це не позбавляє права осіб, які претендують на спадщину звернутися в суд і намагатися усунути вас від права спадкування.

З боку родичів, бувають різні маніпуляції, в тому числі і відмова від видачі документів на спадкове майно, без яких нотаріус не зможе видати спадкоємцеві право власності, що власне і гальмує весь процес успадкування. У цьому випадку потрібно звертатися до суду.

ВАЖЛИВО! Якщо ви напишите відмову від спадщини в чиюсь користь, зворотного шляху немає. Тому в разі виникнення конфліктної ситуації, вам краще проконсультуватися з юристом, який проаналізує ситуацію і підкаже шляхи її вирішення.

За матеріалами сайту:

https://protocol.ua/ua/pozbavlyu_spadshchini_v_yakih_vipadkah_tse_nemoglivo/

Також додатково нагадаємо, що: звернувшись до Голопристанського місцевого центру з надання БВПД громадяни мають можливість отримати правові консультації з будь-яких питань, допомогу в складанні документів процесуального характеру та скористатись послугами адвоката абсолютно безкоштовно. Роботу адвоката оплачує держава.

Також можна отримати безоплатну правову допомогу, зателефонуваши на безкоштовний номер системи БПД, поставивши запитання в месенджер сторінки Facebook, на Інстаграм-сторінці системи БПД, прочитавши правову інформацію на телеграм-каналі "Безоплатна правова допомога" та, обговоривши її у нашому чаті.

Голопристанський місцевий центр з надання

безоплатної вторинної правової допомоги


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора