Скадовська районна державна адміністрація
Херсонська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Наповнення місцевих бюджетів – пріоритетний напрямок для подальшого розвитку громади

Дата: 26.05.2021 09:13
Кількість переглядів: 207

Фото без опису    Про наповнення місцевих бюджетів територіальних громад району, оподаткування туристичному збору, земель, рухомого і нерухомого майна та алгоритм вибудови взаємин між ОТГ та представниками податкової служби – саме з цих питань надали консультації фахівці Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

   На зустріч були запрошені голови та представники територіальних громад району, керівники підприємств, сільгоспвиробники, а також всі зацікавлені особи.

Як повідомив заступник начальника Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі Станіслав Худар, на сьогодні існують факти недоотримання наповнення місцевих бюджетів, тому акцентувати увагу треба на таких питаннях, як легалізація найманої праці та проведення роз’яснювальної роботи серед населення.  «Враховуючи те, що Херсонщина – унікальний туристичний регіон України, вагомим джерелом наповнення бюджетів є саме туристична галузь. На жаль, сьогодні не всі громади використовують цей важель. Податкова культура сплати туристичного збору дуже низька»,- підкреслив він у своїй доповіді.

                                              Фото без опису

   Продовжили тему туристичного збору і наступні доповідачі, зазначивши, що одне із пріоритетних завдань для громад – це наповнення місцевих бюджетів під час курортно-туристичного сезону, першим етапом якого є масова інвентаризація закладів відпочинку. Наступний крок - визначення податкових агентів, які справлятимуть збір під час надання послуг, пов’язаних з тимчасовим проживанням, та налагодження роботи із приватним сектором.

У ході спілкування, посадовці порушили питання стосовно здійснення підприємницької діяльності, згідно чинного законодавства. Адже під час курортно-туристичного сезону великий відсоток людей, які проводять свою діяльність, не поспішають офіційно реєструвати ФОП. Хоча сьогодні це можна зробити протягом дня в найближчому ЦНАПі.

Актуальним було висвітлення фахівцями проблематики оподаткування рухомого та нерухомого майна, резервів надходжень до бюджету, за рахунок впорядкування земельних відносин. Як виявилося, майже в кожній громаді існує проблема щодо перегляду грошової оцінки земель.

«Децентралізація – це впершу чергу порядок зміни управління, у тому числі, місцевими ресурсами, які розташовані на території ваших громад. Чим ефективніще ви будете надавати їх у використання, тим більше буде надходжень до ваших бюджетів. Зв'язок- прямий! - зазначила присутнім начальник управління податкового адміністрування фізичних осіб Лариса Медведєва.

Зустріч пройшла у форматі конструктивного діалогу, присутні отримали відповідь на  хвилюючі питання, з якими стикнулися в умовах децентралізації.

Підсумовуючи зустріч, голова райдержадміністрації Михайло Павліш зазначив, що наразі залишаються завдання, які потребують спільної уваги та  наголосив на необхідності проведення інформаційної кампанії серед суб’єктів господарювання щодо адміністрування та алгоритму сплати туристичного збору, як додаткового джерела надходжень до місцевого бюджету, який забезпечить розвиток та процвітання наших громад.

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора