Скадовська районна державна адміністрація
Херсонська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Від активності місцевої влади залежить розвиток населеного пункту

Дата: 05.10.2020 16:57
Кількість переглядів: 727

       Нові дитячі майданчики, відремонтовані та забезпечені необхідним обладнанням лікарні, школи, садочки, якісні дороги та ще безліч важливих для громад проєктів можна реалізувати за умови небайдужості місцевої влади до розвитку свого населеного пункту чи району.

  Наразі держава надає усі необхідні для цього інструменти: на Херсонщині триває прийом заяв стосовно інвестиційних програм і проєктів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватись за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку у 2021 році. Подавати їх можуть районні державні адміністрації, сільські, селищні, міські та районні ради, а також Агенція регіонального розвитку «Офіс євроінтеграції» Херсонської області.

Так, для участі у попередньому конкурсному відборі на рівні області варто пропонувати проєкти, які відповідають пріоритетам Державної стратегії регіонального розвитку, стратегії розвитку регіону, плану заходів з їх реалізації.

Створення відповідних умов для забезпечення потреб та законних інтересів населення відповідно до Конституції України – одне з основних завдань місцевих органів влади. Тож саме їх представники мають робити усе, аби забезпечити на ввіреній їм території будівництво та реконструкцію об’єктів інфраструктури соціальної сфери. При цьому залучення додаткових коштів з державного бюджету може значно пожвавити розвиток територій.

Разом з тим, місцеві органи влади мають виконати певні умови. По-перше, необхідно підготувати пакет документів для кожного проєкту відповідно до переліку, визначеного у постанові Кабінету Міністрів України від 18 березня 2015 року № 196 «Деякі питання державного фонду регіонального розвитку». При цьому для об’єктів будівництва обов’язковою є наявність проєктної документації, а період реалізації проєкту повинен складати від одного до трьох років. Суб’єкт подання заяви має підтвердити, що зможе профінансувати з місцевого бюджету 10% від загальної вартості проєкту і в подальшому, після завершення робіт, утримувати збудований чи реконструйований об’єкт. Також є вимоги щодо кошторисної вартості: для об’єктів будівництва – понад 5 млн гривень, для інших – понад 1 млн гривень.

Усі проєкти мають бути зареєстровані на спеціальній платформі на сайті ДФРР. Подальша процедура участі у конкурсі передбачає попередній розгляд на рівні обласних комісій. Потім заявки визначених переможців розглядаються комісією при Мінрегіоні. Остаточний перелік проєктів, на реалізацію яких виділятиметься фінансування, затверджують розпорядженням Кабінету Міністрів.

Переваги участі у таких програмах уже відчули громади Херсонщини, на території яких цьогоріч реалізуються проєкти за національною програмою Президента України Володимира Зеленського «Велике будівництво». Одним із джерел її фінансування є державний фонд регіонального розвитку.

У межах програми в області споруджують і реконструюють по шість шкіл і дитячих садків, зводяться спортивні об’єкти та реконструюються приймальні відділення лікарень. Частина проєктів уже реалізована або знаходиться на завершальному етапі, тож жителі громад можуть займатися спортом, отримувати якісні медичні та освітньо-виховні послуги у більш комфортних умовах, відчуваючи турботу про себе. 

     

                                            


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора