Скадовська районна державна адміністрація
Херсонська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

У Скадовську вшанували памя’ть жертв Голокосту та Героїв Крут

Дата: 29.01.2019 16:57
Кількість переглядів: 1072

Фото без опису                      29 січня 2019 року у читальному залі КЗ «Скадовська ЦБС» районного будинку культури ім. Шевченка відбулися пам’ятні заходи до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту та Дня пам’яті Героїв Крут, участь у якому взяли представники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування району, підприємств, організацій та установ району, вихованці шкіл району, громадськість, ЗМІ.

Захід присвячений Дню пам’яті Героїв Крут пройшов під гаслом «Через Крути до майбутнього». Присутні переглянули відеоряд, який містив інформацію про бій під Крутами, який відбувся 1918 року на залізничній станції Крути, за 130 кілометрів на північний схід від Києва та тривав 5 годин. Бій між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва у складі близько чотирьох сотень захисників України.

У своїй промові голова районної державної адміністрації Віктор Турик наголосив: «Однією з найтрагічніших та водночас найвеличніших сторінок нашої історії є бій під Крутами. 29 січня 1918 року викарбовано в історії Україні кривавим слідом. Саме в цей день відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність. Бій під Крутами стримав більшовицький наступ, але забрав життя десятків героїв. 300 юнаків-героїв пішло в безсмертя. Вони показали приклад мужності, відданості і незборимості духу. Герої Крут – одні із перших захисників України в ХХ столітті. Нерівний бій хоч і не врятував Київ від захоплення Червоною гвардією, але став символом самопожертви українських юнаків. Ми мали б засвоїти ще тоді, що сильна армія є запорукою сильної держави. Бій під Крутами став трагедією і водночас тріумфом української нації, яскравим виявом національної самосвідомості й жертовності. Це знаменний день для кожного українця-патріота, а особливо для людей, які нині захищають Батьківщину від агресії і терору на Сході України. Вклоняємося низько героям сьогодення – Героям Небесної Сотні, котрі змінили хід історії України, та Героям АТО, котрі воюють за незалежність України на фронті неоголошеної війни та не дають окупантові просунутися вглиб держави».

27 січня у всьому світу відзначається Міжнародний  день пам’яті жертв Голокосту. Саме в цей день у 1945 році було звільнено в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі. Жертвами Голокосту вважаються 6 мільйонів євреїв у Європі, де разом з 4,5 мільйонами дорослих, було знищено 1,5 мільйона дітей. Саме така кількість вказана у вироках Нюрнберзького трибуналу. За період з 1941 до 1945 року на українських землях загинуло близько 1,5 мільйона євреїв та понад 4 мільйона українців та представників інших національностей.

«Трагедія  Бабиного  Яру  та  інші  події  Голокосту,  масові  вбивства,  знецінення людського життя вплинули на загальну атмосферу в українському суспільстві, позначились на  багатьох  подіях  історії  України. Українці також пережили геноцид у 1932-1933 та 1946-1947 роках, і в цьому виявляються спільні переживання наших народів - страшне горе та тортури не змогли зламати силу духа, ми повстали з руїн і далі продовжуємо свій шлях. Ми не маємо права забувати своє минуле! Впевнені, що разом ми здолаємо будь-які перешкоди на шляху зміцнення незалежності нашої держави та докладем спільні зусилля для завершення великої місії – зберегти, розбудувати та уславити нашу Велику Єдину Україну» - зазначив голова районної державної адміністрації.

Під час заходу хвилиною мовчання згадали  жертв Голокосту та українців, полеглих за незалежність України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора