Скадовська районна державна адміністрація
Херсонська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

ДО УВАГИ ВИБОРЦІВ!

Дата: 24.06.2020 14:26
Кількість переглядів: 503

Фото без опису            З 1 липня 2020 року набирає чинності постанова Центральної виборчої комісії від 18.05.2020 № 88 “Про Порядок розгляду звернення виборця щодо зміни виборчої адреси відповідно до частини третьої статті 8 Закону України “Про Державний реєстр виборців”.

Затверджений Порядок визначає процедуру розгляду органом ведення Державного реєстру виборців (далі – орган ведення Реєстру) мотивованого звернення громадянина України, який має право голосу згідно зі статтею 70 Конституції України, щодо зміни виборчої адреси.

Цей Порядок робить можливою зміну виборчої адреси безвідносно до реєстрації місця проживання, спрямований на реалізацію виборчих прав як внутрішньо переміщених осіб, так й інших виборців, які з певних причин вимушені проживати не за місцем своєї реєстрації.

Порядком передбачено, що виборець може подати заяву щодо зміни виборчої адреси до органу ведення Реєстру як у паперовій, так і в електронній формі з використанням мережі Інтернет. Заява в паперовій формі може бути подана також через уповноважену особу, повноваження якої оформлено відповідно до законодавства, що дозволить безперешкодно скористатися цією процедурою людям з інвалідністю.

Така заява може бути подана в будь-який час, але не пізніше ніж на п?ятий день з дня початку виборчого процесу. Крім того, виборець може звернутися до органу ведення Реєстру з новою заявою не раніше ніж через 180 днів після дати внесення до Державного реєстру виборців останньої зміни виборчої адреси такого виборця.

Заява є обґрунтованою, якщо до неї додано копію одного з документів, що підтверджують фактичне проживання виборця за вказаною ним адресою. Такими документами, згідно постанови є:

  • договір найму (оренди) житла за адресою, яку виборець просить визначити його новою виборчою адресою;
  • виданий органом державної влади чи органом місцевого самоврядування документ, що засвідчує здійснення виборцем підприємницької діяльності за адресою житла, яку виборець просить визначити його новою виборчою адресою (наприклад, виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань, витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань тощо);
  • документ, що підтверджує право власності на житло за адресою, яку виборець просить визначити його новою виборчою адресою (витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, свідоцтво про право власності на нерухоме майно, свідоцтво про право на спадщину, договір купівлі-продажу, договір дарування, договір міни тощо);
  • довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
  • документ, що засвідчує здійснення виборцем догляду за особою, місце проживання якої зареєстроване відповідно до Закону України “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні” за адресою, яку виборець просить визначити його новою виборчою адресою (наприклад, рішення органу соціального захисту населення про призначення щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею тощо);
  • документ, що засвідчує перебування виборця в шлюбі або в родинних відносинах з особою, місце проживання якої зареєстроване згідно із Законом України “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні” за адресою, яку виборець просить визначити його новою виборчою адресою (свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження, судове рішення про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами тощо).

Відтак, після ухвалення цього Порядку розширюються можливості для реалізації виборчих прав громадян. Зокрема, завдяки зазначеній процедурі у найближчих місцевих виборах зможуть взяти участь внутрішньо переміщені особи. Своєю чергою для інших громадян України створюється можливість голосувати у тих територіальних громадах, де вони фактично проживають.

Просимо виборців міста вчасно визначитися із своєю виборчою адресою та звернутися до відділу ведення Державного реєстру виборців апарату Скадовської районної адміністрації за адресою: м.Скадовськ, вул.Олександрівська, 34, каб.15, тел.: 5-01-33.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора