Скадовська районна державна адміністрація
Херсонська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

14 грудня - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Дата: 16.12.2019 14:07
Кількість переглядів: 394

                     Указом Президента України від 10 листопада 2019 року №945/2006,  14 грудня, у день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, встановлено в Україні, як День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії  на Чорнобильській АЕС.

Чорнобиль- це страшне лихо, яке торкнулося кожного з нас – хвороби, скалічені долі майже трьох з половиною мільйонів постраждалих від катастрофи та її наслідків, це майже 10 відсотків території, що зазнала прямого радіаційного ураження, це 160 тисяч людей із 129 населених пунктів, яким довелося залишити рідні домівки і переїхати в інші місця.

Так судилося, що саме ліквідатори першими взяли на себе цей хрест – приборкання радіаційної стихії, щоб ціною свого життя і здоров’я захистити рідну землю і весь народ.

У Скадовському районі проживає 79 ліквідаторів наслідків цієї жахливої техногенної катастрофи. Всі ліквідатори перебувають на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення районної державної адміністрації, отримують пільги та компенсації відповідно до чинного законодавства України. В районі постійно приділяється увага щодо посилення турботи про учасників ліквідації наслідків аварії  на ЧАЕС, поліпшення їх соціально-побутового забезпечення, санаторно-курортного лікування.

13 грудня 2019 року в читальній залі КЗ «Скадовська централізована бібліотечна система»  проводилася зустріч  «за круглим столом» з ліквідаторами аварії на ЧАЕС та керівниками  місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, представниками медицини, пенсійного фонду, соціального захисту, інших профільних установ та організацій. До ліквідаторів аварії на ЧАЕС звернувся заступник голови районної державної адміністрації Михайло Бословяк : «Низько вклоняємось усім ліквідаторам аварії на ЧАЕС нашого району, які, не шкодуючи свого здоров’я і життя, працювали в зоні радіаційного лиха аби якомога швидше ліквідувати наслідки Чорнобильської трагедії, тим, хто зупинив розбурхану стихію некерованої ядерної реакції і зробив вагомий внесок у справу подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. Щиро бажаємо всім Вам та Вашим рідним і близьким міцного здоров’я, життєвої енергії, сімейного затишку, щастя, миру, добра й злагоди. Хай завжди поруч з Вами буде людська подяка за Ваші добрі справи!»

Від імені очільника району за високий професіоналізм, мужність і самовідданість, проявлені під час ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, активну життєву позицію та з нагоди відзначення Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Михайло Бословяк вручив грамоти голови районної державної адміністрації Дударенку Василю Григоровичу та Романенко Олександру Петровичу. 

Минули роки, та в наших серцях досі звучить відлуння тих трагічних подій. Ми ніколи не забудемо про самопожертву Героїв, які пройшли через усі кола ядерного пекла задля збереження життя і здоров'я прийдешніх поколінь. 

Вічна пам’ять і шана тим, чиє життя обірвав смертоносний атом! Низький уклін всім ліквідаторам за мужність і героїзм та силу духу, проявлені при подоланні наслідків ядерної аварії.

    


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора