Скадовська районна державна адміністрація
Херсонська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

На Херсонщині активно ведеться робота з подолання незаконної діяльності АЗС

Дата: 27.09.2019 14:58
Кількість переглядів: 252

Нелегальні автозаправки, які заполонили Херсонщину, створюють проблему як для жителів області, так і для самого міста Херсон. І це є проблемою, від якої державні органи не мають права відвертатись! Заправні пункти розміщують без дозвільних документів з порушенням усіх вимог. Через діяльність нелегалів повз місцеві бюджети проходять мільйони гривень на місяць, а жителі Херсонщини живуть як на пороховій діжці.

Чому необхідно припинити роботу нелегальних АЗС?

  • Нелегальні автозаправні станції становлять комплексну небезпеку для держави та громадян.
  • Збиток для бюджетів всіх рівнів.
  • Обіг контрафактних нафтопродуктів через мережу нелегальних станцій досягає 500 тис. тонн в рік, держава втрачає ПДВ та акциз, який в основному спрямований на будівництво та ремонт доріг.
  • Продажі без касових апаратів складають понад 1,5 млн тонн в рік. Це позбавляє місцеві бюджети спеціальної субсидії із держбюджету від продажу пального, так як її розмір визначається згідно кількості літрів пального, реалізованого через касові апарати на АЗС.
  • Персонал на нелегальних АЗС працює без офіційного працевлаштування, місцеві бюджети недоотримують величезні суми податків – на фонд оплати праці, доходи фізичних осіб.
  • Нелегальні АЗС розміщуються без дозвільної документації на землях місцевих громад, а значить вони не отримують орендні платежі та земельні податки.
  • Загальна сума втрат центрального та місцевих бюджетів оцінюється Нафтогазовою асоціацією України в 10 млрд грн

На сьогодні в області існує біля 50 об’єктів підвищеної небезпеки, на яких здійснюється нелегальна роздрібна торгівля пальним без погодження з органами місцевого самоврядування, без проектно-виконавчої документації та без дозвільних документів.

Головне управління Держпраці у Херсонській області (далі - ГУ Держпраці), виконуючи свої безпосередні завдання зокрема з реалізації державної політики у сферах промислової безпеки, охорони праці веде постійну роботу щодо виявлення суб’єктів господарювання, які виконують роботи підвищеної небезпеки без відповідних дозволів на виконання цих робіт.

З початку поточного року ГУ Держпраці на виконання робіт підвищеної небезпеки під час експлуатації АЗС (АГЗП) видано 74 дозволи.

Упродовж 2019 року ГУ Держпраці, під час проведення перевірок та спільних з правоохоронними органами рейдів, виявлено 18 підприємств Херсонщини, які працюють без дозвільних документів, з них, на сьогодні, 13 легалізовано та 5 припинили свою діяльність.

Головне управління Держпраці ще раз наголошує, що однією з найважливіших соціальних функцій держави є збереження життя і здоров’я населення країни та захист навколишнього середовища. У зв’язку з цим, певні види підприємницької діяльності, що мають високий вплив на екологічну або суспільну безпеку населення, підлягають посиленому контролю з боку уповноважених державних органів. До такої діяльності і відноситься робота АЗС та АГЗП.

Фізичні або юридичні особи, які бажають здійснювати діяльність, що може становити підвищену небезпеку, повинні узгодити з державою своє право на провадження такої діяльності шляхом отримання відповідних дозволів.

Частина друга статті 21 Закону України «Про охорону праці» регламентує обов’язок роботодавця одержати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Суб’єкти господарювання які порушують вимоги статті 21 Закону України «Про охорону праці», зокрема частиною 12 передбачено анулювання дозволу органом, який видав цей дозвіл.

Наразі, в області триває робота щодо виявлення суб’єктів господарювання, які незаконно виконують роботи підвищеної небезпеки (АЗС та АГЗП) та до порушників, які працюють без дозвільних документів вживаються всі необхідні заходи, зокрема скасування державної реєстрації суб’єкта господарювання.

За якими ознаками Ви може виявити нелегальну АЗС:

  • АЗС/АГЗП не надає фіскальний чек.
  • Чек містить інформацію, що каса працює в тестовому режимі.
  • На АЗС/АГЗП відсутній куточок споживача, в якому має бути інформація про власника АЗС, ціни на пальне та документи про якість продукції.
  • АЗС/АГЗП розташована впритул до житлових будинків або адміністративних споруд (шкіл, дитсадків, офісів та інше).
  • На АЗС/АГЗП відсутні засоби пожежогасіння.
  • Торгівля паливом здійснюється з автоцистерн, каністр в гаражах, тощо.

Якщо Ви ідентифікували одне з вище зазначених порушень норм чинного законодавства на АЗС/АГЗП, просимо Вас:

  • Написати скаргу в обласну податкову інспекцію.
  • Звернутись до служби з питань захисту прав споживачів.
  • Відмітити цей об’єкт на карті Нелегальних АЗС для подальшої перевірки уповноваженими органами.

Довідково: Нафтогазова Асоціація України розробила практичний інструментарій з виявлення нелегальних пунктів продажу палива, скрапленого газу – інтерактивну мапу, на якій розташовано такі пункти. Кожен свідомий громадянин може звернутися до модератора сайту та повідомити про нелегала. Ця інформація є і сигналом для контролюючих органів про необхідність здійснення контрольного заходу з виявлення незадекларованої праці та застосування штрафних санкцій.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора