Скадовська районна державна адміністрація
Херсонська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Турбота про ліквідаторів аварії на ЧАЕС

Дата: 26.04.2019 15:28
Кількість переглядів: 1067

                 26 квітня 1986 року – сумна і  пам’ятна дата в історії не лише України, але і всього людства. Цей день аварії на Чорнобильській АЕС став трагедією для тисяч українців, які втратили своїх рідних та близьких, які змушені були залишити обжиті місця і переселятися в інші регіони країни. Десятки вогнеборців загинули в перші хвилини атомного вибуху, тисячі ліквідаторів аварії втратили здоров’я, захищаючи світ від ядерної біди.

З кожним роком все менше лишається серед живих тих самовідданих, сміливих, героїчних людей, хто став на боротьбу з невидимою смертю, ціною власного життя ліквідовував  наслідки трагедії.

В управлінні праці та соціального захисту населення районної державної адміністрації на обліку перебуває 445 осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, в т.ч.: 13 чол. - 1 категорії, з них 13 ліквідаторів; 113 чол. - 2 категорії, з них 59 чол. - ліквідаторів; 226 чол. - 3 категорії, з них 3 чол. - учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС; 3 вдови, 90 дітей, які народилися від осіб 2 та 3 категорій.

З метою роз'яснення норм законодавства України, щодо надання необхідних документів для забезпечення пільг, компенсацій, передбачених законодавством України в районі продовжується робота «мобільного соціального офісу». За участю служб району проводилися зустрічі з постраждалими, на яких роз'яснювалася система надання соціальних послуг, інших питань, що стосуються соціального захисту даної  категорії громадян. 3 метою повного охоплення соціальним пакетом проводяться індивідуальні зустрічі з чорнобильцями.

Станом на 26 квітня 2019 року  щомісячну грошову компенсацію вартості продуктів харчування отримали 126 ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, 112 - щорічну допомогу на оздоровлення. Також, 28 осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи у 2019 році отримали пільгові медикаменти та  пільгове зубопротезування на загальну суму 21,8 тис. грн, 6 ліквідаторів потребують і отримують сторонню допомогу вдома, до яких двічі на тиждень, згідно графіку, приходять соціальні робітники територіального центру та надають життєво-необхідні соціальні послуги: доставляють продукти харчування, ліки, готують їжу, прибирають житлове приміщення, допомагають у веденні домашнього господарства.

26 квітня поточного року з нагоди відзначення 33-ої річниці аварії на ЧАЕС в читальній залі районної бібліотеки проведено зустріч керівників району з ліквідаторами та постраждалими цієї катастрофи. На заході були присутні учасники ліквідації, постраждалі, керівники районної влади та місцевого самоврядування, представники структурних підрозділів районної державної адміністрації, районної лікарні, шкільна молодь.

Голова районної державної адміністрації Віктор Турик у своєму виступі зазначив: «З глибокою повагою ми згадуємо працівників станції, ми повинні вчитися на помилках і робити все від нас залежне, аби подібна катастрофа більше не повторилася. Низько схиляємо голови перед пам’яттю загиблих у нерівній боротьбі, та вклоняємося тим, хто з честю виконав свій обов’язок» та наголосив що в районі будуть вживатися відповідні заходи, щоб забезпечити краще життя, посилити соціальний захист, пенсійне та медичне забезпечення даної категорії громадян. Очільник району відзначив Подяками двох ліквідаторів аварії на ЧАЕС. По закінченню зустрічі відбулась церемонія покладання квітів до пам’ятного знаку жертвам Чорнобильської катастрофи, який встановлено у центрі міста на Алеї Слави.

Сьогодні Уряд, місцеві органи влади своїм обов’язком вбачають дбати про тих, чиї долі понівечив Чорнобильський смерч, та закликають всіх керівників установ, підприємств, організацій, благодійників, меценатів та інших небайдужих людей огорнути всебічною увагою і турботою постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора