Скадовська районна державна адміністрація
Херсонська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Відбулась нарада щодо дотримання належного екологічного стану на о. Джарилгач.

Дата: 10.06.2019 14:47
Кількість переглядів: 731

Фото без опису  Фото без опису       5 червня у Скадовській районній державній адміністрації відбулось засідання робочої групи з розгляду питань щодо екологічного стану острова Джарилгач і Джарилгацької затоки під керівництвом т.в.о. голови обласної державної адміністрації Дмитра Бутрія. Участь у засіданні взяли заступник голови обласної державної адміністрації Сергій Тригуб, начальник управління містобудування та архітектури обласної державної адміністрації, головний архітектор області Григорій Ходін, начальник управління систем життєзабезпечення, енергозабезпечення та паливно-енергетичного комплексу Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу обласної державної адміністрації Валерій Соценко, заступник директора Департаменту, начальник управління заповідної справи, земельних ресурсів та економіки природокористування Департаменту екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації Микола Мартиненко, заступник голови - депутат Херсонської обласної ради сьомого скликання Віталій Булюк, депутат Херсонської обласної ради Володимир Куріков, голова Скадовської районної державної адміністрації Віктор Турик, голова районної ради Олег Старенький, керівництво міста, перевізники, підприємці, які займаються рекреаційною діяльністю на о. Джарилгач та ін.

         На засіданні були обговорені питання стану доопрацювання проекту Програми покращення екологічного стану острова Джарилгач та Джарилгацької затоки, стану виконання Плану дій з покращення рекреаційної діяльності на острові Джарилгач та Джарилгацької затоки у 2019 році, затвердженого Скадовською районною державною адміністрацією 28 березня 2019 року, забезпечення надання транспортних послуг при перевезенні на острів Джарилгач, організації поводження з твердими побутовими відходами на острові Джарилгач та Джарилгацькій затоці (відведенні місця розміщення відходів, перевезення відходів), організації рекреації на острові Джарилгач (про укладенні договори із суб’єктами надання відповідних послуг) та стану роботи очисних споруд міста Скадовськ.

                 Розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 04 лютого 2019 року № 70 (зі змінами відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 22 лютого 2019 року № 148) утворено відповідну робочу групу та зобов’язано Скадовську районну державну адміністрацію до 01 березня 2019 року надати на розгляд робочої групи проект районної програми щодо покращення екологічного стану острова Джарилгач та Джарилгацької затоки. Вищезазначені теми до обговорення під час засідання були визначені саме тому, що із загальної площі остарова у 10 тис га земель державної власності 805 га земель в центральній частині острова знаходяться у безпосередньому управлінні Парку та 6726 га земель перебувають в управлінні ДП «Скадовське дослідне лісомисливське господарство». Решта земель – 2469 га включаються до його складу без вилучення у землекористувачів і саме на цій ділянці острова приватні підприємці через укладання договорів на оренду з ДП «Скадовське дослідне лісомисливське господарство» здійснюють власну діяльність і надають послуги відпочивальникам, які приїжджають на острів шляхом приватних водних перевезень.

              Зважаючи на це, з’явилась необхідність у врегулюванні здійснення водних перевезень на острів Джарилгач і вирішення питання екологічного стану території у зв’язку, адже через тимчасову окупацію АР Крим кількість відвідувачів курортів Херсонщини й, зокрема, острова Джарилгач значно збільшилася.

              Так, за словами представника національного природного парку «Джарилгацький», тільки у 2018 році острів відвідало близько 48 тис людей.

         Потрібно вирішити питання налагодження регулярних сезонних водних пасажирських перевезень на Джарилгач, постійного вивозу сміттєвих відходів з острова, оптимальної, екологічно правильно обґрунтованої кількості санузлів та їх утримання. Всі ці та інші умови передбачені 10-ма угодами про оренду, вже підписаними приватними підприємцями з лісомисливським господарством. Тож саме «Скадовське дослідне лісомисливське господарство» повинне контролювати й врегульовувати здійснення заходів з підтримання екологічної чистоти на орендованих територіях», - наголосив т.в.о. голови Херсонської обласної державної адміністрації Дмитро Бутрій.

      Саме тому на засіданні робочої групи було прийняте рішення про забезпечення доопрацювання проекту Програми покращення екологічного стану острова Джарилгач та Джарилгацької затоки Скадовською райдержадміністрацією, а також підготовку та затвердження плану дій з покращення рекреаційної діяльності, попередньо узгодивши його з виконавцями та зацікавленими установами, підприємствами та організаціями.

           Варто зазначити, що питання потребує щоденного контролю з боку Скадовської районної державної адміністрації, відповідних обласних та районних служб, членів робочої групи.

          Для того, аби розуміти, який план дій слід виробити для максимально ефективного вирішення екологічних питань острова, за два тижні робоча група проведе повторне засідання та виїзд на о. Джарилгач.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора