Скадовська районна державна адміністрація
Херсонська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Вишиванку одягай – Скадовськ прославляй!

Дата: 17.05.2019 14:09
Кількість переглядів: 1290

                            Всесвітній день вишиванки - міжнародне свято, яке відзначається починаючи із 2006 року та покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення - щороку в третій четвер травня. 

У Скадовську Херсонської області декілька років поспіль, до Всесвітнього Дня вишиванки,  проходить парад, який ініціював Опорний заклад «Скадовський навчально-виховний комплекс «Академічна гімназія». 

Цьогоріч до нього, вперше, долучилися представники усіх загальноосвітніх закладів міста, творчі колективи Скадовського районного будинку культури ім. Шевченка,  Красненського сільського будинку культури, а також представники органів влади та самоврядування району, трудових колективів, установ, організацій та прості мешканці міста.

Здобувачі освіти пройшли яскравими колонами  вулицями міста до центральної площі, де їх зустріли всі, хто приєднався до акції «Вишиванку одягай – прикрашай Скадовський край».

У своєму вітальному слові голова районної державної адміністрації Віктор Турик зазначив: «Це свято досить молоде, але з кожним роком воно набуває все більшого визнання, все ширшою стає його географія. Сьогодні ж день вишиванки набув направду міжнародного статусу: у всьому світі українці та представники інших націй одягають вишиті сорочки на знак підтримки України та її народу. Вишиванка для українця не лише одяг, не лише вбрання, яке вдягається у найважливіші дні життя або на свята. Це національна святиня, оберіг, бо символізує собою і несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв’язок багатьох поколінь. Одягаючи вишиту сорочку, ми, водночас, повинні пам’ятати і про наших героїв, які сьогодні стримують агресора на сході України. Саме завдяки їм ми, кожен у своєму місті, селищі та селі, маємо змогу вільно, під мирним небом, підтримувати ці традиції.

Бажаю усім міцного здоров’я, добробуту, сімейного затишку, мирного неба над головою, Божого благословіння  та укріплення української ідентичності, заради процвітання нашої країни».

У рамках святкування Дня вишиванки, також, пройшли: танцювальний флеш-моб, в якому взяло участь понад 1400 школярів. Діти разом з дорослими намалювали рушник, довжиною 40 м  та прикрасили  автівки та велосипеди стрічками з традиційним українським орнаментом.

Протягом дня, народний ансамбль народної пісні «Радість» Скадовського районного будинку культури ім. Шевченка дарував пісні про вишиванку відвідувачам магазинів торгівельних мереж міста.  Загалом до святкування було залучено понад 3000 скадовчан.

                                               

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора