Скадовська районна державна адміністрація
Херсонська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

До Дня вшанування учасників бойових дій на територіях інших держав

Дата: 15.02.2018 11:11
Кількість переглядів: 538

Фото без опису15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав відповідно до Указу Президента України від 11 лютого 2004 року.

У цей день український народ віддає шану всім солдатам та офіцерам, робітникам і службовцям, які брали участь у конфліктах за межами нашої держави, та схиляє голову у пам`ять тих, кому не судилося повернутися на рідну землю.

Цей день не випадковий – він приурочений до річниці виведення військ СРСР з Афганістану.

З 1979 до 1989 року близько ста п'ятдесяти тисяч українців пройшли через горнило «афганської війни». 290 українців не повернулися з Афганістану, 62 - вважаються зниклими безвісти або потрапили в полон. Отримали поранення більш ніж 8 тисяч українців, 4687 з них повернулися до рідних домівок інвалідами.

Вшановують в Україні і всіх тих, хто брав участь в інших війнах. Зараз у Збройних силах України служить близько 2 тисяч офіцерів і прапорщиків, які брали участь в афганській війні, близько 20 тисяч військовослужбовців, які виконували інтернаціональний обов'язок у Чилі, Іспанії, Єгипті, В'єтнамі, Ефіопії, на острові Куба та в багатьох інших «гарячих точках».

Надзвичайно жорсткі та виснажливі умови підготовки, перемінливий клімат, щоденні думки про смерть і переживання за своє життя робили перебування у «гарячій точці» просто неможливим. Таке зрозуміють тільки ті, хто воював і вижив у ті жахливі роки.

І в наш час чимало учасників воєнних конфліктів на території інших держав продовжують службу у Збройних Силах України, інших військових формуваннях, демонструючи приклад свідомого виконання обов’язків для нинішнього покоління воїнів.

Покоління, обпалене полум’ям збройних конфліктів, стало активним учасником розбудови Української держави. Воїни-афганці сказали своє вагоме слово під час Революції Гідності, їх бойовий досвід і тепер є запорукою багатьох перемог у боротьбі з російським агресором за незалежність і територіальну цілісність України.

Сьогодні з Херсонської області до зброї встали й знов надягли військову форму багато досвідчених офіцерів, що пройшли Афганістан.

Колишні воїни, зберігаючи бойове братерство, займають активну життєву позицію, спрямовують зусилля на розвиток Української держави, досягнення єдності та консолідації суспільства.

Їх відданість інтересам України, військова доблесть та патріотизм є взірцем для нинішнього покоління українських військовослужбовців, які з честю виконують важливі військові завдання, захищаючи незалежність та територіальну цілісність нашої держави на сході.

Бойовий досвід тих, хто воював у ті роки необхідний для підготовки цілих поколінь миротворців, адже Україна й надалі продовжує виконувати свою благородну місію, роблячи значний внесок у забезпечення миру та збереження добросусідських відносин між країнами світу й продовжуючи виборювати час мирних ранків під бойовими знаменами на Сході України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора