Скадовська районна державна адміністрація
Херсонська область
Логотип Diia Державний Герб України
gov.ua Державні сайти України
  Пошук

Делегація зі Скадовського району відвідала м. Київ де пройшов Об'єднавчий Собор

Дата: 18.12.2018 10:40
Кількість переглядів: 1195

Фото без опису   Фото без опису         Впродовж десяти годин - за закритими дверима, без зв'язку із зовнішнім світом кілька сотень учасників собору вирішували долю майбутньої єдиної церкви і долю України майбутнього. Надворі на них чекали кілька сотень тисяч українців, а ще кілька мільйонів - чатували на рішення, не відриваючись від екранів. Десять годин до перевороту в історії світового православ'я - віряни таки дочекалися завершення об’єднавчого собору і обрання голови нової Української автокефальної помісної православної церкви. Ним став тридцяти дев’ятирічний Епіфаній - права рука патріарха Філарета. Попри сніг і мороз люди не розходилися увесь день, аби на власні очі побачити як Україна назавжди відривається від Москви.

         Після ухвалення рішення Собору на Софійську площу вийшли представники церков та президент Петро Порошенко, який повідомив новину тим, хто очікував там на рішення Собору зранку. 
«Вітаю всіх зі створенням Української помісної автокефальної православної церкви, яке тільки що відбулося в Святій Софії. На це рішення Україна чекала не двадцять сім, а тисячу років», – сказав президент під час звернення на Софійській площі у Києві

Свою першу промову Митрополит Київський та всієї України Епіфаній розпочав із подяки українському народові і Президенту: «Я хотів би подякувати всім вам тут присутнім на площі, бо ви стали учасниками історичної події. Ви тут молилися. А ми там по особливому відчували цю молитовну підтримку. Коли ми рухались по вулиці ми чули ваші голоси підтримки. І це настільки нас надихало, що ми подолали всі ті перепони, які були на цьому нелегкому шляху але цього не відбулося б, якби не рішучість нашого високодостойного Президента України Петра Олексійовича Порошенка – слава, слава!».

15 грудня 2018 року делегація на чолі з головою районної державної адміністрації Віктором Туриком також долучилась до цього заходу в м. Києві та разом з тисячами вірян, які зібрались на площі біля Софіївського собору,  були свідками цього історичного рішення.
         Обраний голова Помісної автокефальної православної церкви в Україні, митрополит Київський і всієї України Єпіфаній (Думенко) закликав православних вірних приєднуватися до новоствореної церкви. «Я закликаю всіх наших побратимів, архієреїв, всіх вірних до новоствореної Єдиної Української Православної Церкви. Двері нашої церкви відкриті для всіх. Ми закликаємо до об'єднання, ми закликаємо всіх бути в цій визнаній Єдиній помісній православній церкві», – заявив він під час промови на Софійській площі в Києві.
         Те, що відбулось 15 грудня 2018 року зіставне з Революцією Гідності. Тільки якщо Майдан був першим пострілом, який дав початок Війні за Незалежність України, то створення Української Помісної Церкви, що ознаменувало остаточний розрив з колишньою метрополією. В решті решт, між «Бостонським чаюванням» та Декларацією Незалежності теж пройшов не один рік. До перемоги ще далеко – але вже ясно, що, як мінімум, свої душі українці віддавати ворогу не мають наміру. Слідом за політичною і економічною самостійністю громадяни нашої країни завоювали й духовну. За подіями в Українській столиці від ранку 15 грудня стежив весь світ - адже боротьба за Єдину церкву останнім часом була напруженою і драматичною. Кілька місяців у Москві неприховано лякали розколом Київ, і навіть Константинополь. Зрештою - так і не спромоглися зірвати обєднавчий собор. У ньому взяли участь навіть кілька священників Московського патріархату. Щоправда, їх заднім числом відлучили від церкви.

За подіями в Українській столиці від ранку 15 грудня стежив весь світ - адже боротьба за Єдину церкву останнім часом була напруженою і драматичною. Кілька місяців у Москві неприховано лякали розколом Київ, і навіть Константинополь. Зрештою - так і не спромоглися зірвати обєднавчий собор. У ньому взяли участь навіть кілька священників Московського патріархату. Щоправда, їх заднім числом відлучили від церкви.

Остаточне до побачення Україна зможе сказати вже шостого січня – саме тоді документ про надання автокефалії – Томос - з рук Вселенського патріарха отримає новий голова Єдиної церкви. До Стамбулу його супроводжуватиме український Президент.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора